TERBARU!!!! JADUAL GAJI TERKINI GANTIKAN STRUKTUR GAJI SSM


TERBARU!!!! JADUAL GAJI TERKINI GANTIKAN STRUKTUR GAJI SSM ISU SSM TERBARU | dinamakan jadual gaji minimum-maksimum diperkenalkan untuk menggantikan struktur gaji Sistem Saraan Malaysia (SSM), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jadual gaji yang diubah suai dan diperbaiki itu menyaksikan Kenaikan sebanyak RM80 hingga RM320 setahun bagi Gred 1 hingga Gred 54(KGT).

Manakala kadar kenaikan gaji tahunan bagi JUSA dan ke atas adalah kekal menggunakan KGT SSM dengan diberi pelarasan mengikut peratusan yang ditetapkan.

Kenaikan 13 peratus bagi kumpulan GRED 1 hingga GRED 54

Pelarasan dibuat adalah berdasarkan Jadual Gaji Matriks Sistem Saraan Malaysia (SSM) berikutan pembatalan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam hari ini.

Pengumuman perkara tersebut dibuat oleh perdana menteri ketika berucap pada majlis perjumpaan khas bersama kira-kira 10,000 penjawat awam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pagi tadi.

Jadual seperti dibawah:-

Kumpulan Pengurusan Dan Profesional (Gred 1 – 54) ialah 13%
Kumpulan Gred Utama C,B,A ialah 9%
Gred Turus 2 dan 3 ialah 8%
Gred Turus 1 dan Ketua Setiausaha Negara ialah 7 %

Hati Putera

Hati Putera merupakan nick name saya di internet. Seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Bukan Pakar SEO tetapi seorang yang sedang belajar mempraktikkan SEO dan IM.

18 Comments

  1. Bersyukur la pada pemberi(Kerajaan BN) dengan taufik dan hidayah Allah subhanawataala, dapatlah penjawat awam merasa sedikit kemanisan hasil titik peluh siang dan malam.Alhandulillah.

  2. Bersyukur la pada pemberi(Kerajaan BN) dengan taufik dan hidayah Allah subhanawataala, dapatlah penjawat awam merasa sedikit kemanisan hasil titik peluh siang dan malam.Alhandulillah.

  3. syukur……….ada ruang untuk k/tangan awam menarik nafas lega……..

  4. syukur……….ada ruang untuk k/tangan awam menarik nafas lega……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge