Ranking Contest Seo Eyriqazz vs Denaihati

Ranking Contest Seo Eyriqazz vs Denaihati bagi blog hatiputera semakin jauh tersisih dari google search engine page sejak beberapa hari yang lalu. Penurunan ranking artikel dari blog ini menunjukkan bahawa persaingan adalah begitu sengit. Berbanding semasa permulaan, cabaran kini semakin terasa bila memasuki era pertengahan dengan kemasukan semakin ramai pakar-pakar seo telah turut serta dalam pertandingan ini.

Blogspot mendominasi saingan Eyriqazz vs denaihati

Mungkin berbekalkan pengalaman contest seo lelaki kacak anjuran earncent.com yang lepas di mana Top 10 nya rata-rata dimenangi oleh blogspot. Maka cabaran contest seo kali ini pula didominasi oleh blog yang menggunakan blogspot sebagai platform menduduki tangga teratas google page. Adakah blogspot lebih mesra dari wordpress yang berbayar. Untuk pengetahuan umum blogspot adalah kepunyaan google jadi takkan lah google nak biarkan jer productnya dikatakan tak mesra seo. Tetapi kalau blogspot lebih mesra daripada wordpress(self-hosted) apa gunanya ramai orang pakai yang berbayar tu kalau tak boleh menandingi product google yang free tu…

Perbezaan teknik seo ketika contest

Sesungguhnya cara-cara mempraktikkan seo atau Search Engine Optimization semasa pertandingan amatlah berbeza sekali dengan mempraktikkan SEO untuk posting biasa. Untuk menampakkan perbezaan itu, bolehlah cuba taip keyword nie “Top commentator june” .

Boleh nampak artikel aku kat first page kan dengan 782,000,000. tetapi masih boleh menduduki first page untuk seketika. Ini kerana artikel seperti itu kurang mempunyai persaingan berbanding dengan contest seperti mana gambar dibawah .

Walaupun hanya 147,000 results tetapi bagi blog aku masih belum mampu untuk mencabar sesiapa. Antara perbezaan yang ketara semasa contest ialah penggunaan teknik seo off page antaranya ialah backlink. Permainan seo bukan hanya sekadar post artikel dan hantar ke beberapa agregator dan website tetapi perlu berusaha membuat seberapa banyak backlink tetapi berhemah. Aku memang malas pasal buat backlink nie.

Cara buat backlink untuk contest seo

Sebenar bermacam-macam cara untuk membuat backlink nie samada yang percuma ataupun berbayar. Tetapi setiap backlink yang dibuat biarlah relevan dengan topik yang dibincangkan supaya tidak dicap sebagai backlink spam. Antara beberapa laman untuk membuat backlink yang pada pandangan aku masih nampak natural dan relevan di mata google ialah menggunnakan Social Monkee. Dahulunya social monkee nie percuma tetapi sekarang nie kena bayar USD 7 menggunakannya. Selain daripada menggunakan social monkee kita boleh juga membina backlink secara manual seperti menggunakan web 2.0, komen di forum-forum berpr tinggi, blogwalking ke blog do follow dan juga membuat posting di social bookmarking.

Pesanan penaja contest seo eyriqazz vs denaihati

Selamat bersaing secara sihat diucapkan kepada semua peserta contest seo eyriqazz vs denaihati . Kepada yang belum menyertai masih ada harapan lagi untuk menyertai dan memenanginya. Bab kata seorang otai seo bukan senang untuk senang dan bukan susah untuk susah.

• Meet the Author • Hati Putera


Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs


Comments on this entry are closed.

  • Atas sebab2 camni jugak, kadang2 aku lebih suka utk jadi penaja…..hehe =)

    Pe2pun, kontest seo camni mmg perlukan ilmu mendalam.

    p/s-kita tgk apa jurus yg bro yas akan keluarkan kali ni dgn berdomainkan .net. Apakah betul sangkaan kita yg blogspot lebih power??

    • products google la katakan,,hehehe

    • janganlah purus asa klu minat nak lebih mendalam lagi mesti blh pegang seo tu sungguh2kan,,,
      suri recently posted…Perjalanan Mencari Terhenti JuaMy Profile

      • Yer.. betul tu suri.. setuju sngt.. kalu dah minat, teruskan jer..

  • ciktom punya entri ntah kat mana ek..dh smgu xcek kot…last tgk 26hb tue je…hehe….stop buat entry seo… fokus lain pulak…goodluck!

    • entry ciktom dah cukup baik tu,,,

  • hoho..terus buat entri tuu. hoho..

  • Terima kasih di atas perkongsian tips tentang SEO..

    • Just berkongsi setakat yang aku faham,,,

      • sy tahu sikit2 hee.. sb mmg tak fokus pada ni langsung hu…tka per kira latihan utk bro lama2 nnti oklah tukan
        suri recently posted…Bilik 203My Profile

  • Penaja perihatin. Betul setuju. Google selalu berubah. Apa boleh. Dia King.

    • Ohya tambahan bro… ada gangguan loading page dalam jam 8.30 susah nak masuk. ehhhh ada apa2 ker hmmmm

      • yup,,pihak hosting sedang migrate new server…

        • bro putera sabar menanti ada manis sebaliknya ad apahit balik duka
          suri recently posted…Ciumlah Sepenuh JiwamuMy Profile

    • kena pujauk mr goole barang kali mesti mau ayat kasi baik punya heee
      suri recently posted…Sempat Meraba IniMy Profile

  • msih tercari2 formula utk seo..x tau page sy dh keberpa..hehe

    • selain content is king,,off page paling penting,,,hehehe

    • hehehe aku ambil kesempatan cabaran seo utk pelajari seo,
      banyak nak belajar dgn bro hati putera ni..:)

    • bro jebeng kena buat entri tu sllu ker..rasanya mesti hari2 akan ada kot heee
      suri recently posted…Ciumlah Sepenuh JiwamuMy Profile

  • tahniah putera
    boleh diperbaiki lagi tu :)

    • terima kasih bro,,,kalau salah tolong tunjukkan…koi budak mentah lagi auc..hehehe

  • terima kasih kongsi tips ni, SEO memang pening…

    • sama-sama bro.

      • bri zuls klo pening cri ubatnya..jgn di asah obat seo lagi sah2 tak akan hilang pening..telan ubat rehat dulu nnti dha ok blh sambung semua hee…

        pst..kesian kt blogger2 penangan seo buat diri pening seketika…
        suri recently posted…Blogger Yang Paling Banyak Bercakap_06/2012My Profile

  • salam bro..hahaha..xnak lg lah gua..kang kene finalty dgn gugul nayah kita..uhuhu+

    • wassalam,,,huhu

  • Not bad.. Bagus3.. Aku ni hanya jadi pemerhati dan pembaca korang jerlah.
    naik join contest SEO memang haram.. har3… Support u guys..

  • Contest SEO makin sengit aku tengok. InsyaAllah akan join juga ni. Tengah karang entri lagi

    • Kalau bro join lagi la sengit,,,,Jom sama-sama memeriahkan contest seo ini

  • Biasalah tu,,dah memang namanya cabaran…Siapa yang rajin dan ada kesungguhan dia pemenang…

  • Jika berkaitan dengan SEO…

    Terus ternag bro katakan.. bro kurang berminat nak join.

    SEO senang sahaja bagi orang yang biasa black hat seo… golongan ini yang paling bro xsuka he..23x

  • haha takpe aku ada 100 tips bagaimana nak kuasai seo.. try le buat semuanya confirm naik mencanak-canak.. hehehe

    • Pasti bro azydy boleh menang contest nie,,hehe

  • Saya sudah agak agar sukar platform WordPress untuk bersaing dengan BlogSpot. Saya sedar perkara ini berlaku ketika menyertai contest SEO pada awal tahun ini.
    akubiomed recently posted…My Birthday Giveaway 2012 dari Cetusan RasaMy Profile

  • aku angkat bendera putih bersaing dalam seo ni
    memang tak daya nak buat terutama dalam membina backlink
    tehr recently posted…Main Tipu, Main Kasar, Main JahatMy Profile

    • Buat takat yang termampu jer,,hehehe

  • masih belum sempat join..tapi apa yang puteri perhatikan memang blogspot selalunyer di tangga teratas kan
    puteri kasih recently posted…Dem Lepak Boyz Juara Showdown 2012My Profile

  • google memang bagi keutamaan pada produk dia.. tapi tak ada masalah untuk bersaing secara sihat
    Kulanzsalleh recently posted…Permohonan Matrikulasi KPM Sesi 2013/2014My Profile

    • Yup betul…adalah pelik jika pakcik google membiarkan productsnya tidak mesra seo.

  • takpa. esok lusa naiklah tu. doakan semoga berjaya ye! :)

    • masa masih panjang. Kalau dia bergerak semakin maju ke hadapan bagusla,,tetapi sekarang masih turun naik jer.

  • terima kasih penaja yang prihatin, sebab sudi kongsi ilmu SEO dengan kami semua :)
    azriMy recently posted…Samsung Galaxy S III Hanya RM588 di U MobileMy Profile

    • Hasil dari pembacaan dan tunjuk ajar rakan-rakan blogger walhal aku sendiri pun tak faham.hehe

  • susah nak menang ni yg macam ni.. hebatlah sape yg 1st page tu…
    fiezaradzi recently posted…Bila Takhta BertukarMy Profile

    • kata seorang otai seo,,,bukan senang untuk senang dan bukan susah untuk susah. Kata orang dimana ada kemahuan disitu ada jalan.

  • kembali menjenguk blog otai seo ini lagi..hehe

    tahniah sbb berada di 1st page google :)
    sha recently posted…Wordless Wednesday : Eyriqazz vs Denaihati contest (Pressure dan Lunch at 4 pm)My Profile

  • aku puny ablog entah ada entah tdk dalam ranking SERP nie hehee
    budak felda recently posted…Google AdSence Dibolehkan pada Blog MelayuMy Profile

  • gua rasa nak angkat tangan je lah, cuba yg kat jebengnya punya lah
    onlajer recently posted…HUKUM HAK CIPTA MENURUT ISLAMMy Profile

  • banyak dapat ilmu kat sini..boleh dipraktikkan untuk blog WP yang baru dibangunkan

    • lama2 ilmu yg ada d guna akan berguna juga..cuma makan masa nak serasi dg google
      suri recently posted…Bunga KacaMy Profile

  • Ilmu SEO memang tak pernah habis,kena rajin try n error
    wazy recently posted…Tips Menghasilkan Resume Yang TerbaikMy Profile

    • sokong kata wazy hee..selongkar dan terus selongkar
      suri recently posted…Bunga KacaMy Profile

  • baru nak try socialmonkee tpi dah berbayar la pulak,.. bila la blog jaerul Eyriqazz vs Denaihati terletak kat 1st page serp,.. Lagi lemah dari segi seo..

  • Semuanya sedang bersaing dan berperang… serius meletihkan, kejap-kejap buka google.com.my, clear cache, check ranking.. :D

  • Yaaa dapat ilmu sikit tentang backlink..hehe..sebelum ni memang tercari-cari mcm mn nk buat backlink…
    Hafizul recently posted…Wordless Wednesday #12 – Makanan Orang KampungMy Profile

  • hehe sabar bro. Aku sebenarnya terlanjur sesal x sudahg. Ikutkan aku nak pindah blk ke blogspot, tp limit transfer converter xde disediakan yg membolehkan aku transfer semua entri semula :(

    Nak cite, masing2 ada kecenderungan. tp bab SEO aku suka blogspot, ada la beberapa point dia. sebab easy.

    • Kiranya ini blogspot lebih mesra dari wp untuk contest seo la yer…
      hatiputera recently posted…Eyriqazz vs Denaihati : Top Commentator June 2012My Profile

      • hahaha ikut jg camne kita bawa.. X kisah platform apa. but ON PAGE, masing² lain kecenderungan dia dalam menetapkan setting. ada yg anggap tu easy. ada yg anggap ni mudah. ada yg anggap ni lebih telus n lain2 :D . but personally aku je la, vote blogspot tuk main kat SERP.

  • Good luck. Haish nampaknya macam tak join lagilah contest seo kali ini haha.

    ps: Bila contest seo, rajin2 lah kaji teknik peserta lain. Kadang2 diorang pun kongsi tips, so cepat2lah bertindak. Haha

  • sama ler,. entri jaerul eyriqazz vs denaihati pun macam naik turun jer,. hehe,. takper,. best jugak join contest nih ,.

  • Tahniah buat yang duduk di 1st page…

  • Cabaran semakin sengit…
    masing2 guna ilmu smakin power.. cam ner nak lawan? hehehe
    sop recently posted…SEO Eyriqazz vs DenaihatiMy Profile

  • goodluck bro.. hang memang pandai SEOlah.. terus duduk carta first page ye.. hehehe

  • dah page pertama ni..hebat2..

  • Terima kasih sebb kongsikan info ini. Nak rangking first page sekarang nie agak payah sikit lebih-lebih lagi kalau melibatkan keyword popular. kira ambik masa gak la :-)

  • alah kalau submit entry ni dah bagus dah ni.. tempat kedua sekarang ni.. heheh.. tp syarat2nya.. akan pilih entry yang dah disubmit kan?

  • wahhh….dah 1st page ne…

    eca baru nak belajar cara backlink…nak guna socialmonkee pun xfree..kena cari lain..kena aktif kt forum2 kot…hikhik.

  • tq bro satu tips berguna..saya dah join contest ini based on experience yg bro kongsikan..
    Entry yg bro ni pun dah ditanggan ke-2 ada can nk menang..gud luck

  • Saya cek di google.com.my postingan anda sudah masuk 5 besar..
    Terus semangat dan optimis, pasti bisa jadi juara satu ni… :)

  • selamat maju jaya bro..

  • wow! tahniah. dah tempat ke-2 dah sekarang ni. maintain je pun dah boleh menang ni, tak pun kena lawan si Shah tu.
    Sya Isya recently posted…CONTEST SEO EYRIQAZZ VS DENAIHATI : PANDANGAN BLOGGER PICISANMy Profile

  • sayang nya kontes ini tak menggunakan google.com untuk penilaian..coba gunakan google.com hasilnya akan berbeda

  • sayangnnya tak pakai google.com…kalau tak boleh join

  • nasib baik nama blog ni hatiputera..putera seo..kalau hatiraja..mesti raja seo..kalah forblogger haha

  • masih banyak perlu di pelajari bab2 SEO ni …huhu

  • Salam..

    Tahniah disebabkan blog awak berjaya kekal di Rank Pertama hasil carian Google..

    Untuk memeriahkan Contest SEO Eyriqazz Vs Denaihati ini, Blog Coretan Anuar sedang menganjurkan satu Kuiz. Jadi saya menjemput semua peserta Contest ini untuk menyertai:

    Kuiz Tergempar Eyriqazz Vs Denaihati (Klik Di Sini)

    Semoga dengan kehadiran kuiz ini akan dapat menambahkan lagi pengetahuan kita tentang Contest SEO Eyriqazz Vs denaihati..

    TQ..
    Anuar recently posted…Dapatkan Ebook Panduan Asas Bisnes WiFi Secara PercumaMy Profile

  • masih lagi berada di 1st page.. tahniah! semoga berjaya!
    djchef recently posted…EYRIQAZZ VS DENAIHATIMy Profile

  • Hari-hari terakhir.. good luck bro, lepas ni merdeka dari contest ni

  • Contest SEO Eyriqazz Vs Denaihati (Klik Di Sini)akan tamat pada hari ini..

    Tak sabar nak tunggu blog manakah yang berjaya memenangi Contest ini.. Good Luck saya ucapkan.. ;)
    Anuar recently posted…Don’t Judge a Book By Its CoverMy Profile