PEKELILING JPA TENTANG GAJI BARU SSM 2012

Pekeliling JPA tentang gaji baru SSM 2012 – Salam 1Malaysia dan 1Dunia..Maaf kerana beberapa hari ini website ini mengalami masalah sikit .Ini kerana putera sedang dalam proses bertukar hosting dari Netkl ke server Freak. Perpindahan ini kerana kebelakangan ini putera asyik mengalami masalah bandwidth yang selalunya exceed dan juga CPU resource.Sekarang ni masalah itu dah selesai..Sebenarnya bukan nak cerita pasal tukar hosting tapi nak cerita pasal pekeliling jpa tentang gaji baru ssm 2012 yang sudah dikeluarkan oleh JPA. Ramailah agaknya penjawat awam merasa gembira dengan keluarnya berita ini , lebih-lebih lagi tertulis dalam pekeliling jpa tentang gaji baru ssm 2012 tu tarikh kuatkuasanya bermula 1 januari 2012. Ini bermakna pasti akan ada bayaran tunggakan untuk kenaikan 13% tu kan.

PEKELILING JPA GAJI BARU SSM 2012

Petikan daripada satu sumber,,,,

Pengiraan Pemindahan Gaji

Apa yang perlu anda lakukan ialah mengira berapa gaji baru SSM 2012 anda berdasarkan peratusan kenaikan gaji untuk 13% yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini. Caranya :

  • Pilih samada anda daripada daripada pecahan kumpulan yang berkaitan dengan anda
  • Masukkan gaji lama anda pada 31 Disember 2012. Dan akan tertera gaji baru anda (SSM) secara uatomatik selepas itu bermula 1 Januari 2012
  • SUMBER:http://docs.jpa.gov.my/ssm/#pengiraan

    Kenaikan Gaji Tahunan(KGT)

  • KGT SSM baru ini adalah sama seperti yang terkandung dalam SBPA. Tiada perubahan
  • Berkaitan dengan kenaikan gaji tahunan (KGT), anda perlu menunggu surat kelulusan pergerakan gaji terlebih dahulu. Biasanya sekitar hujung bulan 5 atau awal bulan 6.

  • Jikalau sudah dapat surat daripada jabatan, barulah boleh dapat gaji baru SSM untuk tangga gaji baru bersama-sama tunggakan kenaikan gaji tahunan (KGT)
  • Berdasarkan maklumat yang diperolehi berdasarkan lampiran gaji, kenaikan gaji tahunan melibatkan gred 41 adalah sebanyak RM225. Maknanya kalau sebelum ini sudah bertahun-tahun, anda hanya menerima kenaikan gaji tahunan RM90 sahaja, kali ini ia melompat terus kepada RM225. Itu untuk DG41 sebagai contoh.
  • Apabila sudah menerima surat pengesahan daripada jabatan, barulah kirannya seperti ini :
  • RM225 x dengan berapa bulan yang tertunggak. Contohnya : Tarikh Pergerakan Gaji (TPG) Januari, tunggakan Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) anda boleh dapat sekitar bulan 7.
  • PENGIRAAN GAJI BARU SSM 2012

    Pengiraan Gaji SSM Baru 2012 :

    Anda boleh mula mengira gaji masing-masing bersama-sama rakan-rakan pembaca yang lain di sini. Mungkin anda boleh kongsikan anda daripada gred mana, dan disertakan juga contoh pengiraan di sini….

  • Dapat kenaikan gaji baru SSM itu sebanyak 13%, kemudian anda akan dapat tunggakan sebanyak tunggakan 13%
  • Gaji baru SSM 2012 = (Gaji 31 Disember 2011 x 13%) + Gaji pada 31 Disember 2011)
  • Seperti yang kami katakan sebelum ini, pada bulan April 2012 ini tunggakan 13% (selama 3 bulan) sekali dengan gaji baru SSM) anda
  • Merujuk semula kepada kenaikan gaji tahunan (KGT), ini bermakna pada bulan Julai kelak contohnya. anda akan memperolehi => RM225 x 6 (Januari – Jun) + (RMgaji baru SSM 2012 + RM225 KGT)
  • Antara Butiran Penting Pekeliling Perkhidmatan SSM Bagi Kenaikan Gaji Baru Kakitangan Awam

  • COLA kakitangan awam akan mula berkuatkuasa pada 1 April 2012. Ini bermakna tiada tunggakan melibatkan COLA. Pelarasan 13 % itu mungkin datang sekali dengan penambahan COLA
  • Gaji minimum – maksimum bergantung kepada peringkat semasa SSM
  • Makluman setakat ini, difahamkan sudah tidak pakai lagi jadual sifir gaji seperti yang banyak dah tersebar sebelum ini di laman-laman lain di Internet. Pelarasan gaji sebanyak 13% itu, hanya sekali sahaja.
  • Dan apabila sampai sahaja tarikh pergerakan gaji tahunan, naik satu tangga gaji atau naik gaji sejumlah yang telah ditetapkan, sehinggalah mencapai gaji maksimum pada tangga gaji berkenaan.
  • DOWNLOAD PEKELILING GAJI BARU SSM 2012

    Download Pekeliling Perkhidmatan (Gaji Baru SSM 2012)

    Untuk mendapatkan pekeliling kenaikan ini, sila klik link di bawah ini dan download fail-fail yang terkandung di dalamnya :

    PP 1/2012: Kenaikan Gaji Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia

    PP 3/2012: Kenaikan Kadar Bantuan Sara Hidup (COLA)

    Hati Putera

    Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs

    79 Comments

    1. TQ kerana memaparkan jadual gai baru… tetapi tangga gajinya belum ada lagi gak?

    2. TQ kerana memaparkan jadual gai baru… tetapi tangga gajinya belum ada lagi gak?

    3. tak ada tangga just gaji min dgn mak je.. tunggu sjaya yg dbentuk utk kaji jenis pnilaian ganti ptk dulu

    4. tak ada tangga just gaji min dgn mak je.. tunggu sjaya yg dbentuk utk kaji jenis pnilaian ganti ptk dulu

    5. apa yang penting semua dapat faedah termasuk golongan petani dan nelayan.nanti harga ikan naik, harga makanan naik. jadi, sama-sama rasa kenaikan.

    6. apa yang penting semua dapat faedah termasuk golongan petani dan nelayan.nanti harga ikan naik, harga makanan naik. jadi, sama-sama rasa kenaikan.

    7. alhamdulilah cuma kena tunggu muktamatnya….iyakah atau tidak…nanti mcm SBPA…

    8. alhamdulilah cuma kena tunggu muktamatnya….iyakah atau tidak…nanti mcm SBPA…

    9. bestla org gomen naik asyik naik je, tp keje kenala naikkan servis jd mcm swasta.ok, ok, ok, ok, ok, okkkkkk.

    10. bestla org gomen naik asyik naik je, tp keje kenala naikkan servis jd mcm swasta.ok, ok, ok, ok, ok, okkkkkk.

    11. Rugi! untuk jangka panjang….banding dengan SBPA….hairan mengapa mengapa kakitangan awam tolak sepenuhnya SBPA…patutnya tolak sebahagian yang kurang baik saja! terima yang baik terutama gaji sebaris dan PTK….nilah akibat orang bodoh nak tunjuk pandai….

    12. Rugi! untuk jangka panjang….banding dengan SBPA….hairan mengapa mengapa kakitangan awam tolak sepenuhnya SBPA…patutnya tolak sebahagian yang kurang baik saja! terima yang baik terutama gaji sebaris dan PTK….nilah akibat orang bodoh nak tunjuk pandai….

    13. Saya pun bukan pakar dlm bidang kewangan/gaji ni.Jika dilihat dari mata kasar,SBPA adalah lebih baik….entah mngapa terlalu banyak bantahan diterima terutama drpd CUEPACS….wlupun kenaikan gajitahunan hanya sebaris,tetapi dlm jangkamasa panjang kelihatannya agak menguntungkan juga disebabkan tempoh/tangga mata gaji telah dilanjutkan ke tangga yg lebih tinggi berbanding skg..walau bagaimanapun,sbg k/t bawahan saya terpaksa akur shj dgn keputusan suara majoriti…..apa yg diharapkan penambahbaikan dlm SSM spt mana yg diumumkan PM baru-baru ini akan nampak jelas apa yg dimaksudkan dgn penambahbaikan tersebut…..dan pihak JPA juga perlu memperjelaskan apa tindakan mereka yg selanjutnya kepada semua penjawat awam agar tidak menjadi banyak persoalan di belakang hari….TERIMA KASIH.

      • semoga penambahbaikan dalam SSM ini akan menguntungkan kedua-dua belah pihak samada kerajaan ataupun penjawat awam,,,

      • yg.x mau sbpa tu adalah orang2 tua yg.nak pencen setahun 2 ni,depa rasa depa x dapat manapaat darinya

    14. Presiden CEUPACS dah tak bersuara…. untuk jangka panjang semua rugi sebab akan sampai gaji mati… dan ramai juga yang dah gaji mati akan sakit hati dengan cuepacs…. sebab gaji baru ni cuma naik 13% gaji tanpa ada penambahan tangga gaji… Gred Gaji mati kebanyakkan lebih rendah dari apa yang terkandung dalam SBPA….

    15. Presiden CEUPACS dah tak bersuara…. untuk jangka panjang semua rugi sebab akan sampai gaji mati… dan ramai juga yang dah gaji mati akan sakit hati dengan cuepacs…. sebab gaji baru ni cuma naik 13% gaji tanpa ada penambahan tangga gaji… Gred Gaji mati kebanyakkan lebih rendah dari apa yang terkandung dalam SBPA….

    16. Gaji swasta naik harga brg senyap.Gaji awam naik semua tokei kecoh tukar price tag

    17. Gaji swasta naik harga brg senyap.Gaji awam naik semua tokei kecoh tukar price tag

    18. ramai yg buat loan hahaha……cepat2 ada promosi di bank 1 rakyat

    19. ramai yg buat loan hahaha……cepat2 ada promosi di bank 1 rakyat

    20. Wokeh la ya….tapi 1jak aku sik puas hati harga barang naik……esesesese….

    21. Wokeh la ya….tapi 1jak aku sik puas hati harga barang naik……esesesese….

    22. eleh..swasta jangan nak bangga….sebenarnyer bkn persoalan krajaan or swasta…tapi diri sendiri (individu)
      sepatutnyer berubah

    23. eleh..swasta jangan nak bangga….sebenarnyer bkn persoalan krajaan or swasta…tapi diri sendiri (individu)
      sepatutnyer berubah

    24. Rajan, kau tolong kira kat depa, cepat siit kita tahu dia punya tangganya. Cantik lagi bagi kat depa tangga gaji baru tu.

    25. Rajan, kau tolong kira kat depa, cepat siit kita tahu dia punya tangganya. Cantik lagi bagi kat depa tangga gaji baru tu.

    26. SPBA baik untuk guru2 yang melanjutkan pelajaran. Nak masuk DG41 tak perlu temuduga, hanya diserapkan saja….sekarang kalau ikut SSM macam cara lama…mohon dan pegi temuduga….ruginya…sapa la suruh tolak SPBA bulat2…

    27. SPBA baik untuk guru2 yang melanjutkan pelajaran. Nak masuk DG41 tak perlu temuduga, hanya diserapkan saja….sekarang kalau ikut SSM macam cara lama…mohon dan pegi temuduga….ruginya…sapa la suruh tolak SPBA bulat2…

    28. ok lah tu pada x dapat langsung…add list smua org dapat gak manfaatnya.

    29. ok lah tu pada x dapat langsung…add list smua org dapat gak manfaatnya.

    30. alhamdulllilah kalau betul..tp sumenye ade pros n cons kan? redha je la..

    31. alhamdulllilah kalau betul..tp sumenye ade pros n cons kan? redha je la..

    32. Kadang-kadang kita kena toleh ke belakang… tengok apa yang dah kita buat selama ni samada memadai dengan apa yang kita dapat sekarang… Allah itu Maha Adil… Setiap yang berlaku ada hikmahnya, percaya pada Nya… Mana yang kita rasa kurang, mgkin itulah gantinya atas kesilapan kita. Mana yang lebihnya, itulah ujian darinya untuk kita…

    33. Kadang-kadang kita kena toleh ke belakang… tengok apa yang dah kita buat selama ni samada memadai dengan apa yang kita dapat sekarang… Allah itu Maha Adil… Setiap yang berlaku ada hikmahnya, percaya pada Nya… Mana yang kita rasa kurang, mgkin itulah gantinya atas kesilapan kita. Mana yang lebihnya, itulah ujian darinya untuk kita…

    34. sme le ku da gaji mati…mmg sakit hati…sbb x de penambahan tangga gaji…

    35. sme le ku da gaji mati…mmg sakit hati…sbb x de penambahan tangga gaji…

    36. swasta bln 5 nti PM umumkan sdapla tp dia buat x thu je sbb x byr duit union @ buat2 x thu

    37. swasta bln 5 nti PM umumkan sdapla tp dia buat x thu je sbb x byr duit union @ buat2 x thu

    38. Hamidah Md Said x puas hati ngan ssm.. apa sshnya berhnti je jd guru..kan selesai ..cari je keje lain..yg lebih mmberi kepuasan..betul dak..

    39. Hamidah Md Said x puas hati ngan ssm.. apa sshnya berhnti je jd guru..kan selesai ..cari je keje lain..yg lebih mmberi kepuasan..betul dak..

    40. kena paham masa diorg buat sbba diorg x panggil cuepacs utk buat kajian…n then bila gaji kump premier naik sehingga 100% kumpulan ni yg diketua oleh datuk ksn semua pakat sain..sebb gj depa naik 100%..so bila ksn dah sain jpa on je sistem ni..tanpa pandangan cuepacs..sebenarnya yg perlu dipersalahkan adalah pm..sbb pm x baca dulu baru luluskan…now nak bg lagi mudah pm umum batal..walaupun kerajaan rugi berjuta2 ringgit masa buat proses pertukaran n tandatangan borang spba..so tanyalah diri anda sendiri sapa salah?(ni semua adalah pandangan peribadi penulis jer).

    41. kena paham masa diorg buat sbba diorg x panggil cuepacs utk buat kajian…n then bila gaji kump premier naik sehingga 100% kumpulan ni yg diketua oleh datuk ksn semua pakat sain..sebb gj depa naik 100%..so bila ksn dah sain jpa on je sistem ni..tanpa pandangan cuepacs..sebenarnya yg perlu dipersalahkan adalah pm..sbb pm x baca dulu baru luluskan…now nak bg lagi mudah pm umum batal..walaupun kerajaan rugi berjuta2 ringgit masa buat proses pertukaran n tandatangan borang spba..so tanyalah diri anda sendiri sapa salah?(ni semua adalah pandangan peribadi penulis jer).

    42. antara swasta dgn kerajaan skrg dh beza byk perkhidmatan swasta lagi teruk dari kerajaan…cth bank…byk karenah birokrasi….cam maybank…respek dgn penjawat awam walaupun sistem yg digunakan x secanggih mana berbanding dgn swasta….tp mmg terbaikkkkk…..

    43. antara swasta dgn kerajaan skrg dh beza byk perkhidmatan swasta lagi teruk dari kerajaan…cth bank…byk karenah birokrasi….cam maybank…respek dgn penjawat awam walaupun sistem yg digunakan x secanggih mana berbanding dgn swasta….tp mmg terbaikkkkk…..

    44. Bersyukurlah dengan apa yang diberi. Jangan asyik nak minta je sedangkan kerja tak seberapa mana. Gaji nak tinggi tapi kerja nak ringan. Kelulusan tak seberapa. Jadi bersyukurlah dengan apa yang dah ditetapkan.

    45. Bersyukurlah dengan apa yang diberi. Jangan asyik nak minta je sedangkan kerja tak seberapa mana. Gaji nak tinggi tapi kerja nak ringan. Kelulusan tak seberapa. Jadi bersyukurlah dengan apa yang dah ditetapkan.

    46. terima kasih la P.M arap2 di masa depan akan lebih lagi imbuhannye.

    47. terima kasih la P.M arap2 di masa depan akan lebih lagi imbuhannye.

    48. t, kasih la PM ARAP2 dimasa depan akan lebih lg la imbuhannye,, AMIN.

    49. t, kasih la PM ARAP2 dimasa depan akan lebih lg la imbuhannye,, AMIN.

    50. Penyandang jawatan bg KUP teda pergerakan gaji tahunan cuma 13% saja. Rugi betul ni.

    51. Penyandang jawatan bg KUP teda pergerakan gaji tahunan cuma 13% saja. Rugi betul ni.

    52. Ada yang kurang jelas Spba, sb tu yg ditolak tu, bg ssm kgt bagi penyandang kup bukan 1 penambahbaikan spt yang d umumkan

    53. Ada yang kurang jelas Spba, sb tu yg ditolak tu, bg ssm kgt bagi penyandang kup bukan 1 penambahbaikan spt yang d umumkan

    54. aku setuju dgn hadi mat daim…. gaji sebaris dlm sbpa tu lebih untung utk kakitgn… utk jangka pjg nnt…

    55. aku setuju dgn hadi mat daim…. gaji sebaris dlm sbpa tu lebih untung utk kakitgn… utk jangka pjg nnt…

    56. Btul2,sy setujudgn en Hadi…for long term mmg sgt rugi..bygkan beza gaji max @ sbpa dgn ssm smpai rm 500(DGA32)
      …tp itu lah manusia,suka naik bnyk tp rugi jngka masa pnjang bbrbnding naik gaji skit tp untung long term…what to do..nasi dh jd bubur…

    57. Btul2,sy setujudgn en Hadi…for long term mmg sgt rugi..bygkan beza gaji max @ sbpa dgn ssm smpai rm 500(DGA32)
      …tp itu lah manusia,suka naik bnyk tp rugi jngka masa pnjang bbrbnding naik gaji skit tp untung long term…what to do..nasi dh jd bubur…

    58. salam. banyak sgt dah org post info psal gaji terbaru ni. tp yg sy lebih nk tau, bila duit tu masuk? anyone?

      PeAcE…

    59. salam. banyak sgt dah org post info psal gaji terbaru ni. tp yg sy lebih nk tau, bila duit tu masuk? anyone?

      PeAcE…

    60. sbpa gaji aku naik rm43.

      Ssm gaji aku naik rm 306…

      Ssm terbaik bagi aku…

    61. tbersyukur sangat2 dengan apa yg kerajaan beri kat kakitangan awam..takyah la nak merungut denga pemberian yg bermakna dari pm kita ni..

    62. tbersyukur sangat2 dengan apa yg kerajaan beri kat kakitangan awam..takyah la nak merungut denga pemberian yg bermakna dari pm kita ni..

    63. Alhamdulillah. Bagi saya, apa-apa je yg lebih baik dari gaji masa kerja kilang dulu adalah baik bagi saya. Bersyukurlah. Jangan bandingkan gaji kita dengan orang lain yang gaji lebih besar dr kita. bandingkan dgn orng yg gajinya lebih rendah dari kita. Saya ada beberapa org sahabat yang sama2 interview dan masuk bekerja di sebuah kilang pada tahun 1999. Kebanyakannya ialah graduan universiti. Alhamdulillah, rezeki saya, pada tahun 2005 dapat masuk ke sektor kerajaan. Manakala sahabat2 saya itu masih kekal bekerja di tempat lama. Selepas 10 tahun, gaji kami akhirnya tidak jauh berbeza. Cma di swasta ni sistem bekerjanya amat tegas, tiada masa yag dibazirkan. Smpai skrgpun sya tetap terbawa-bawa dengan sistem itu. Utk semua pekerja swasta di luar sana, kita smua menyumbang kepada pembangunan negara. carilah rezeki yg halal, insyaallah, gaji yg sikit pun akan cukup.

    64. sbpa agak baik, cuma perlu penambaikan sahaja…sy rasa org yg menolak sbpa ni yg selalu duduk kat kedai kopi tu…takut nak menyahut cabaran. Bagi kakitangan golongan pelaksana pula..x puas hati ttg gaji, klu nak gaji lebih belajar lah tinggi2 supaya dapat gaji besar.. jgn nak iri hati ja tahu..

    65. Alhamdulillah…syukur ke hadrat Ilahi n btrima kasih kpd kepimpinan negara skrg..syukran2…

    66. Alhamdulillah…syukur ke hadrat Ilahi n btrima kasih kpd kepimpinan negara skrg..syukran2…

    67. kan ssm ni akan ditambah baik..kita tgu la apa yg akan ditambah baik tu….

    68. kan ssm ni akan ditambah baik..kita tgu la apa yg akan ditambah baik tu….

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge