Lee Chong Wei Pingat Perak Olimpik 2012

olimpik 2012 lee chong wei
Lee Chong Wei pingat perak Olimpik 2012. Sejarah tercipta sekali lagi buat Dato Lee Chong Wei kerana memenangi pingat perak di Olimpik 2012 selepas tewas dalam perlawanan yang penuh dramatik kepada Jagoan China Lin Dan malam tadi.

Lee Chong Wei tewas di olimpik 2012

Pertarungan diantara Lee Chong Wei dan Lin Dan berlangsung secara rubber set dengan kemenangan berpihak kepada Jagoan China itu 21-15, 10-21 dan 19-21. Walaupun tewas , tahap permainan dan kesungguhannya itu mendapat sokongan padu dan kata-kata pujian sebahagian besar malaysia di laman twitter. Sungguhpun beliau gagal meraih emas pertama negara di olimpik tetapi tetap membawa pulang satu pingat yang berharga buat negara iaitu pingat perak.
lee chong wei olimpik 2012

Bagi hatiputera, Dato Lee Chong Wei adalah lambang penyatuan 23 juta rakyat Malaysia kerana keseluruhan rakyat berada di belakang menyokongnya sepanjang perlawanan tersebut. Akhir kata beliau tidak perlu meminta maaf atas kekalahannya kerana beliau adalah Lagenda bagi rakyat Malaysia kerana berjaya mengharumkan nama negara di mata dunia melalui sukan badminton dan memegang pemain no 1 dunia dalam tempoh yang lama. Syabas Dato Lee Chong Wei.

Comments

    • hatiputera says

      Dato Lee Chong Wei telah melaksanakan tugasnya dengan baik sepanjang kariernya diperingkat antarabangsa. Mampukah Malaysia selepas ini mempunyai pengganti sepertinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge