Laman web megaupload ditutup

megaupload ditutup
Laman web megaupload.com ialah Salah sebuah laman perkongsian fail yang popular di dunia telah ditutup. Ini kerana pengasas laman web megaupload itu dan beberapa pegawai syarikat berkenaan telah dituduh menyediakan kemudahan memuat-turun filem, muzik, perisian dan beberapa kandungan lain secara haram ataupun lebih dikenali sebagai cetak rompak.

Pihak berkuasa AS membuat dakwaan kelmarin dan menuduh bahawa megaupload.com telah menyebabkan kerugian sekurang-kurangnya AS$500 juta iaitu lebih kurang RM1.5 bilion kepada para pemilik hak cipta di seluruh dunia.

Dalam satu kenyataan Jabatan keadilan AS, Kim Schmitz merupakan seorang jutawan jerman atau lebih dikenali sebagai Kim Dotcom, 37, yang merupakan pengasas Megaupload.com dan kini Ketua Pegawai Inovatif laman itu bersama dengan tiga lagi kakitangan megaupload.com telah ditangkap kelmarin di New Zealand.

bbc.co.uk menyatakan,,

The US Justice Department said that Megaupload’s two co-founders Kim Dotcom, formerly known as Kim Schmitz, and Mathias Ortmann were arrested in Auckland, New Zealand along with two other employees of the business at the request of US officials. It added that three other defendants were still at large.

“This action is among the largest criminal copyright cases ever brought by the United States and directly targets the misuse of a public content storage and distribution site to commit and facilitate intellectual property crime,” said a statement posted on its website.

Laman Megaupload adalah unik kerana ia mendapat sokongan daripada selebriti berprofil tinggi, pemuzik dan penerbit kandungan yang kerap menjadi mangsa pelanggaran hak cipta serta cetak rompak.

Sebelum laman itu ditutup, ia mendapat sokongan daripada bintang realiti televisyen AS, Kim Kardashian, penyanyi Alicia Keys dan Kanye West dan beberapa selebriti lain.

Syarikat Megaupload itu menyenaraikan suami Keys, Swizz Beatz yang merupakan seorang pemuzik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif.namun beatz tidak dinamakan dalam pendakwaan itu.

• Meet the Author • Hati Putera


Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs


34 comments… add one

  • banyak baik dan buruknya..

    penutupan itu sedikit sebanyak membangkitkan kemarahan ramai pihak
    Mus recently posted…Latok, ‘Anggur Laut’ Yang SedapMy Profile

    Reply
    • memang akan membangkitkan kemarahan ramai pihak,,,

      Reply
  • kesian ye ditutup pula … rezekinye setakat itu sajalah …

    Reply
    • ada premium account ke kat sana,,,

      Reply
  • takpe. janji tak kacau mediafire sudah la..
    titan recently posted…Lelaki kacak suka Conteng-conteng buku.My Profile

    Reply
  • lor sabo jer la..:)

    Reply
  • Tentu ramai yang susah hati apabila MegaUpload ditutup.
    akubiomed recently posted…Ada hati buat header blog tapi tangan kerasMy Profile

    Reply
    • terutama yang pakai premium account,,,

      Reply
    • fail besar…hmmmm
      dzuandiey recently posted…tempoh 3 bulan kaji SBPAMy Profile

      Reply
  • mesti beri kesan pd pengdownload tegar.

    apa nasib pd lamanweb lain2 nanti…
    Denaihati recently posted…World Blogger and Social Awards 2012 dah daftar keMy Profile

    Reply
    • kena tunggu dan lihat jer nanti,,,

      Reply
  • besar juga kesan penutupan laman megaupload tu..

    wikipedia en shutdown 24jam menentang tindakan ni.. google pun buat tindakan sama papar protes di laman depan..
    kulanz recently posted…World Bloggers & Social Media Awards 2012My Profile

    Reply
  • Setakat tu jela rezeki,tapi rase-rasenya kejap jer diorang kena tahan

    Reply
  • tak perasan pulak.. mungkin juga sebab tak pernah guna kot… hehehe

    Reply
  • Er.. Megaupload memang kena block ngan streamyx kan?? Dah lama tak singgah situ sebab tak leh buka.. Lepas ni apa yang kena ntah.. filesonic kot..
    zool recently posted…Antara Genius dan Kerja KuatMy Profile

    Reply
    • tunggu dan lihat jer nanti :D

      Reply
    • dan juga amat slow..huhu…amat tak suka… :-)
      dzuandiey recently posted…tempoh 3 bulan kaji SBPAMy Profile

      Reply
  • bos megaupload ni dah kena tangkap. aset die semua kena sita. kesian pulak. tapi kalau Allah nak tarik rezeki, bila2 pun Dia boleh tarik. Sebab tu kena buat kerja kerana Allah, dan confirm halal.Bukannya kerja yg syubhah & haram.

    Wira Chomel recently posted Situasi Hangit Politik Malaysia

    Reply
  • Nampaknya langkah pertama derang dah buat…lepas ni mana punya web plak yg nak kene…den tak goma boto laaaa
    yas recently posted…OPS Sikap Ke 25 Sempena Tahun Baru Cina 2012My Profile

    Reply
  • ermm…tak pernah guna sgt pun megaupload ni…lmbat nak dwnload..hehe..guna mediafire jer sng..weee.. :-)
    dzuandiey recently posted…tempoh 3 bulan kaji SBPAMy Profile

    Reply
  • betul tu kesian kt pengupload tegar..

    Reply
  • tak best la kalau semua nak ditutupnya..
    ohcikgu recently posted…Undi Ohcikgu.com untuk kategori Best Educational Blog dalam World Blogger and Social Media Awards 2012My Profile

    Reply
  • Ini baru laman pertama.Mungkin giliran beberapa laman web lain akan tiba tidak lama lagi..

    Reply
  • Hands down, Apple's app store wins by a mile. It's a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I'm not sure I'd want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

    Reply
  • Between me and my husband we've owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I've settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

    Reply
  • Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and fantastic design.

    Reply
  • Hi there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

    Reply
  • Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

    Reply

Don’t Be Shy » Leave a Comment!

CommentLuv badge