Jadikan Blog Kita mesra SEO

Jadikan blog kita mesra SEOSEO atau nama panjangnya Search Engine Optimization bagi sesebuah website atau blog adalah amat penting sekali. Setiap Blogger pasti mempunyai cita – cita dan matlamat untuk menduduki first page di Google, Yahoo mahupun Bing. Jadikan Blog kita mesra SEO – Untuk menduduki first page sepanjang masa perlukan pengetahuan SEO yang mendalam. Sebenarnya putera masih belum faham sepenuhnya tentang SEO ini, tetapi hanya berkongsi apa yang putera praktikkan untuk menjadikan blog kita mesra SEO. Sememangnya banyak tips tentang seo di dunia maya ini dengan berbagai cara yang digunakan oleh sang blogger untuk bersaing menduduki first page ranking.

Dua cara jadikan blog kita mesra SEO

Putera menggunakan dua cara untuk mengoptimakan SEO pada blog supaya mesra SEO. Putera menggunakan add-ons yang disediakan oleh browser mozilla.Add-ons tersebut ialah SEO DOCTOR dan juga SEO QUAKE.Cara ini hanya boleh digunakan oleh pengguna mozilla sahaja.

  • Download add-ons mozilla iaitu SEO DOCTOR dan SEO QUAKE dan selepas itu install kedua-dua add-ons tersebut.
  • Gunakan SEO DOCTOR terlebih dahulu dengan mengklik bahagian bendera , kedudukan seperti mana gambarajah di atas.Setelah mnegklik bendera tersebut akan keluar keterangan mengenai website kita. Jikalau berwarna merah bererti SEO kita masih salah.Warna hijau menunjukkan SEO yang kita lakukan sudah betul manakala warna kuning menandakan sebahagian artikel masih ada yang salah dari segi SEO nya.
  • mesra seo

    98% masih menunjukkan ada lagi yang salah

  • Menggunakan SEO QUAKE sepertimana gambarajah di bawah.
  • Setelah diklik pada butang SEO QUAKE , maka akan keluarlah satu senarai yang membolehkan pemeriksaan dijalankan..
  • seo quake

  • Kebiasaannya putera gunakan density dan jugak diagnosis.
  • Sekian sahaja lah tip SEO dari putera. Untuk blogger otai harap maaf kalau salah.Kalau ada salah, tolong tunjukkan.

    mesra seo

    Hati Putera

    Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs

    30 Comments

    1. SEO doctor mmg guna, yg quake tu belum. Terima kasih HP kongsi tips ni. Memang berguna utk mereka yg benar2 serius. Terima kasih lagi sekali.

      p/s-HT, paparan widget yg kt bawah ni macam terlebih pulak…bertindih dengan iklan churp2
      hafizmd recently posted…Sidebar Blog: Apa yang perlu?My Profile

    2. mantap bro… buat mana yang paham dan senang..tak paham boleh tanya hatiputera nanti..ok..hehe

      • insyaallah kalau boleh jawab putera jawab,,kalau tak boleh kena tanya yang lebih pakar ,,,

    3. I'm still learning from you, but I'm trying to achieve my goals. I absolutely love reading all that is posted on your website.Keep the stories coming. I liked it!

    4. Tak pernah pakai apa2 software utk SEO. SEO pun tak brape nak pandai lagi. Masih dalam proses pembelajaran. Tq for the info. :)

    5. Pingback: Statistik : Blogger Pilihan Julai
    6. salam;
      blog bro kacak laa, entrinya bagus-bagus nih, perkongsian yang bermakna untuk diaplikasikan dalam blog para blogger. trima kasih.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge