Jadikan Blog Kita mesra SEO

Jadikan blog kita mesra SEOSEO atau nama panjangnya Search Engine Optimization bagi sesebuah website atau blog adalah amat penting sekali. Setiap Blogger pasti mempunyai cita – cita dan matlamat untuk menduduki first page di Google, Yahoo mahupun Bing. Jadikan Blog kita mesra SEO – Untuk menduduki first page sepanjang masa perlukan pengetahuan SEO yang mendalam. Sebenarnya putera masih belum faham sepenuhnya tentang SEO ini, tetapi hanya berkongsi apa yang putera praktikkan untuk menjadikan blog kita mesra SEO. Sememangnya banyak tips tentang seo di dunia maya ini dengan berbagai cara yang digunakan oleh sang blogger untuk bersaing menduduki first page ranking.

Dua cara jadikan blog kita mesra SEO

Putera menggunakan dua cara untuk mengoptimakan SEO pada blog supaya mesra SEO. Putera menggunakan add-ons yang disediakan oleh browser mozilla.Add-ons tersebut ialah SEO DOCTOR dan juga SEO QUAKE.Cara ini hanya boleh digunakan oleh pengguna mozilla sahaja.

  • Download add-ons mozilla iaitu SEO DOCTOR dan SEO QUAKE dan selepas itu install kedua-dua add-ons tersebut.
  • Gunakan SEO DOCTOR terlebih dahulu dengan mengklik bahagian bendera , kedudukan seperti mana gambarajah di atas.Setelah mnegklik bendera tersebut akan keluar keterangan mengenai website kita. Jikalau berwarna merah bererti SEO kita masih salah.Warna hijau menunjukkan SEO yang kita lakukan sudah betul manakala warna kuning menandakan sebahagian artikel masih ada yang salah dari segi SEO nya.
  • mesra seo {focus_keyword} Jadikan Blog Kita mesra SEO  seo 21

    98% masih menunjukkan ada lagi yang salah
  • Menggunakan SEO QUAKE sepertimana gambarajah di bawah.
  • {focus_keyword} Jadikan Blog Kita mesra SEO  seo 3

  • Setelah diklik pada butang SEO QUAKE , maka akan keluarlah satu senarai yang membolehkan pemeriksaan dijalankan..
  • seo quake {focus_keyword} Jadikan Blog Kita mesra SEO  seo 4

  • Kebiasaannya putera gunakan density dan jugak diagnosis.
  • Sekian sahaja lah tip SEO dari putera. Untuk blogger otai harap maaf kalau salah.Kalau ada salah, tolong tunjukkan.

    mesra seo {focus_keyword} Jadikan Blog Kita mesra SEO  seo 1

    Comments

    1. says

      SEO doctor mmg guna, yg quake tu belum. Terima kasih HP kongsi tips ni. Memang berguna utk mereka yg benar2 serius. Terima kasih lagi sekali.

      p/s-HT, paparan widget yg kt bawah ni macam terlebih pulak…bertindih dengan iklan churp2
      hafizmd recently posted…Sidebar Blog: Apa yang perlu?My Profile

      • hatiputera says

        insyaallah kalau boleh jawab putera jawab,,kalau tak boleh kena tanya yang lebih pakar ,,,

    2. Dreama Grimaud says

      I'm still learning from you, but I'm trying to achieve my goals. I absolutely love reading all that is posted on your website.Keep the stories coming. I liked it!

    3. says

      Tak pernah pakai apa2 software utk SEO. SEO pun tak brape nak pandai lagi. Masih dalam proses pembelajaran. Tq for the info. :)

    4. says

      Sukarnya untuk belajar skil seo ni..adus byk menda lagi tak tau…bila agaknya pondok kecil nak jadi otai SEO..hahahaha

    5. says

      salam;
      blog bro kacak laa, entrinya bagus-bagus nih, perkongsian yang bermakna untuk diaplikasikan dalam blog para blogger. trima kasih.

    Trackbacks

    1. [...] aku sudah mula seo friendly. Alhamdulillah berhasil juga apa yang aku amalkan melalui entry “Jadikan Blog kita mesra seo”Blogger pilihan bulan JulaiTerdapat lima blogger pilihan yang selalu menjenguk blog ini. [...]