Fakta & mitos sebenar kanser payudara

Kanser payudara sering kali mengancam nyawa manusia terutama sekali golongan wanita dan merupakan kanser paling biasa di kalangan hampir semua manusia di pelosok dunia.

Terdapat variasi yang nyata dalam kadar insiden kanser payudara ini mengikut geografi. Insiden tertinggi adalah di Eropah Utara dan Amerika utara, sederhana di negara-negara Mediterranean dan Amerika Selatan dan paling rendah di Asia dan Afrika. Umur purata diagnosis yang dilaporkan adalah lebih kurang 50 tahun di negara membangun dan 60 tahun di negara-negara Barat.
kanser payudara
Pun begitu, kanser payudara bukan hanya tertumpu kepada golongan wanita sahaja, sebaliknya, juga menyerang golongan lelaki walaupun dengan hanya jumlah yang kecil.

Ramai yang terpedaya dengan beberapa mitos yang disebarkan mengenai punca terjadinya kanser payudara dalam tubuh badan manusia. Namun, terdapat kajian yang dilakukan telah membetulkan kembali tanggapan mitos yang sudah sebati dalam pemikiran masyarakat kita.

Terdapat enam fakta dan mitos yang dikemukakan oleh Hidayat. Antaranya:

- Penggunaan agen antipeluh mengakibatkan kanser payudara.

Dalam kajian tersebut, tiada bukti menunjukkan bahawa bahan aktif dalam agen antipeluh atau mengurangkan perpeluhan di bawah ketiak mempengaruhi risiko kanser payudara. Hubungan antara kanser payudara dan agen anti peluh adalah berdasarkan maklumat yang tidak tepat mengenai anatomi dan kanser payudara.

- Semua benjolan adalah kanser.

Secara umumnya, 80% benjolan adalah tidak merbahaya iaitu bukan kanser dalam payudara terutama di dalam golongan wanita muda di bawah 35 tahun. Akan tetapi risiko kanser ini akan meningkat dengan bertambahnya usia.

- Semakin besar ukuran payudara, semakin tinggi risiko.

Jumlah tisu payudara seseorang wanita tidak mempengaruhi risiko pertumbuhan kanser payudara. Saiz payudara bukan faktor risiko yang signifikan bagi kanser payudara.

- Mammogram menyebabkan kanser.

Hakikatnya, mammogram adalah prosedur yang selamat serta melibatkan radiasi yang sangat minimum untuk mewujudkan imej payudara yang jelas. Sistem mamografi diperakui selamat, dikawal ketat dan pengggunaan dos radiasi yang rendah.

- Keguguran cetusan menyebabkan kanser payudara.

Beberapa kajian memberikan data yang kuat bahawa sama ada keguguran cetusan atau spontan tidak mempunyai pengaruh secara keseluruhan terhadap risiko kanser payudara.

- Implan payudara menyebabkan kanser.

Beberapa kajian mendapati implan payudara tidak meningkatkan risiko kanser payudara, walaupun implan payudara silikon boleh menyebabkan pembentukan parut yang tidak berbahaya pada payudara.

Oleh itu, kita digalakkan untuk melakukan pemeriksaan lanjut sekiranya terdapat sesuatu perubahan yang ketara kepada payudara kita. Pemeriksaan boleh dilakukan di hospital atau pun melakukan sendiri dengan teknik-teknik yang betul.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kajian ini, bolehlah melayari laman sesawang Persatuan Siswa-siswi Islam perubatan Universiti Malaya (PSIPUM).di http://psipum.org/6-mitos-dan-fakta-sebenar-mengenai-kanser-payudara/
Credit:SUMBER

Hati Putera

Hati Putera merupakan nick name saya di internet. Seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Bukan Pakar SEO tetapi seorang yang sedang belajar mempraktikkan SEO dan IM.

6 Comments

  1. Oh..penyakit ni xboleh main2. Ia semakin menular kpd masyarakat kita. Semoga setiap individu ada kesedaran di atasnya :-)

  2. kalau mengikut perubatan islam, semua kanser adalah berpunca dpd gangguan makhluk halus yg menduduki salur darah manusia spt yg dijelaskan di dalam ayat Al-Quran..sy lupa ayt mana..kalau nk tahu, sy boleh cari semula :)
    adele recently posted…5 Subjek Sahaja Untuk Sem IniMy Profile

  3. Great write-up, I am regular visitor of one�s website, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge