Exceeding Quota

Exceeding Quota. Belum pun sebulan menggunakan wireless broadband sudah exceeding quota. Terperanjat pada mulanya ketika sedang surfing pagi semalam tiba-tiba keluar gambar seperti dibawah yang menyatakan quota penggunaan broadband aku sudah habis.

Aku terus menghubungi pihak maxis untuk dapat sedikit information yang lebih jelas terhadap masalah yang pada pandangan aku selalu menghantui blogger malaysia yang menggunakan broadband. Betul tak?…hehehe. Pihak telco menerangkan kenapa boleh kehabisan quota. Disamping itu pihak telco juga menceritakan bagaimana untuk mengatasi masalah ini.

Apa perlu buat kalau exceeding quota

Untuk mengatasi masalah exceeding quota ini, pihak telco telah menyediakan beberapa pakej untuk menambah quota .Antara pakej-pakej yang disediakan sebagaimana gambar di bawah. Aku baru sahaja topup 1GB quota lagi. Masalah reach quota limit ini disebabkan oleh blogging,download,upload,streaming dan sebagainya. Bila dah mencapai limit mulalah kelajuan untuk surfing berkurangan sehinggakan selalu time out. Jadi kalau tak nak topup jimat-jimatla quota yang diberikan.

*Agaknya apa pakej atau pelan yang sesuai kepada yang mempunyai blog? Mana bagus diantara YES 4G dan P1 4G?

Comments

  1. says

    Di rumah guna P1 yang pakej RM99.00 (15GB).. Masa keluar rumah guna YES Pelan Super 68.. :-)..
    So, komen utk dua2 tu..dua2 ok cuma rasanya p1 lagi berbaloi dan murah..YES mahal sikit..kalau call dan SMS guna YES lagi melambung la bil sebab data internet dengan voice call + SMS kira asing2..
    Hairul Azni recently posted…Blogger Kanak-Kanak Diusik HantuMy Profile

  2. says

    Setakat ini saya belum pernah mrasai pengalaman ini disebabkan Broadband Celcom yang saya gunakan kena bayar RM100 sebulan.. (Rugi saya bayar sebanyak itu untuk kegunaan saya seorang)

    Tapi sekarang ni saya dalam proses untuk beralih kepada Streamyx disebabkan isteri dan anak-anak saya juga turut berminat nak gunakan internet..

    Jadi Broadband tidak sesuai lagi untuk kegunaan kami sekeluarga..
    Anuar recently posted…Penghargaan Kepada Penaja Pertandingan Anugerah Blog Paling PopularMy Profile

  3. Mekar says

    Kat umah guna UNIFI. Alhamdululah xde masalah besar lagi.
    Cuma kalu keluar mmmng sya pun guna maxis ni cepat benor habisnya. Tgk la kalu ada mana2 tawaran terbaik, ingat nak tukar juga

  4. says

    emm tak leh nak bgtau mana yang lebih, mn yg kurang…sebab aku masih setia dgn bb lagi..kalau ikut biras aku, dia kata suka pakai P1 lagi..kalau ikut sepupu yng belaja kat perak, dia kata sedap guna yes 4g..mungkin atas pendapat masing2 kot..hehe…
    Hafizul recently posted…Merdeka Raya 2012My Profile

  5. says

    Samalah kita hatiputera.. rasanya maxis xbrapa ngam utk brblogging ni kcuali klu ambil yg pakej mahal punya bleh la.. djchef skrg guna maxis juga tapi jarang streaming n slalu set kat browser quality image set ke LOW quality supaya cpat loading n quato pun jimat skit.
    Panas Giler (djchef) recently posted…Maharaja Lawak Mega 2 2012My Profile