Cara Buat ScreenShot Untuk Handphone Andorid Tanpa Aplikasi

Pasti ramai jugak kan pengguna android yang tercari-cari cara buat screenshot untuk handphone android tanpa menggunakan sebarang aplikasi. Kalau PC kita hanya perlu menekan key print screen kan ataupun Ctrl/Alt+prt sc kan. Tapi bagaimana pulak caranya kalau menggunakan handphone android seperti samsung s4.

cara buat screenshot menggunakan handphone android

Paparan screenshot handphone LG Nexus

Sebenarnya mudah sekali cara buat screenshot nie, dengan hanya sekali tekan sahaja kita mampu mengcapturedkan gambar di handphone android kita. Ikuti langkah-langkah seperti di bawah:-

1. Tekan power button handphone android anda serentak dengan butang decrease volume yang bertanda (-) sampai keluar paparan gambar yang dicaptured ataupun bunyi seperti ketika menangkap gambar.

paparan setelah dicaptured

paparan setelah dicaptured

2. Selepas itu cari file tadi di folder screenshots. Kat folder tersebut akan disimpan screenshot yang dibuat menggunakan handphone andoroid. Selamat mencuba.

Ranking Alexa Semakin menurun

Sejak akhir-akhir ini nampaknya ranking alexa semakin meninggi nilai angkanya. Tak tahu kenapa keadaan seperti ini berlaku sedemikian rupa. Gusar juga bila memikirkan sedangkan dalam tempoh dua minggu sebelum ini artikel diterbitkan sekurang-kurangnya 1 artikel sehari.

ranking alexa

Mungkin bagi sesetengah blogger tidak begitu mempedulikan pencapaian blog di Alexa. Namun harus diingat bagi sesebuah blog yang ingin menjana pendapatan pengiklanan daripada advertiser, perlu mempunyai kedudukan ranking alexa yang baik di mata pengiklan tersebut. Kebanyakan pengiklan akan memilih blog atau website yang mempunyai ranking yang tinggi kerana andaian mereka blog tersebut berkebolehan mempunyai trafik yang tinggi juga. bagi saya pula walaupun mempunyai kedudukan ranking yang baik belum tentu menjaminkan pengunjung yang ramai.

Lantas daripada permasalahan itu teringin saya kongsikan dibawah ini beberapa cara untuk meningkatkan balik kedudukan ranking supaya ianya nampak lebih cantik. Setakat hari ini kedudukan blog ini ialah 177,105 untuk global dan 1,983 untuk Malaysia. Pernah jugak ianya hampir mencecah angka 1000 tetapi kini hampir mencecah 2000 pulak.

Cara meningkatkan ranking alexa

Walaupun ranking alexa blog semakin menurun tetapi ianya bukanlah penghalang bagi saya untuk berkongsi dengan semua pembaca beberapa cara yang agak logik untuk meningkatkan kembali kedudukan tersebut ke satu tahap yang lebih baik.

1. Menginstall Alexa Toolbar

Inilah perkara pertama yang saya lakukan sekarang ini dengan menginstall alexa toolbar di browser. saya gunakan toolbar ini untuk mengunjungi blog hati putera supaya ianya senang diindeks oleh alexa. Tetapi memang bagus pun kalau pasang toolbar nie kerana kita akan dapat melihat ranking blog dan review. jadi berusahalah untuk mengunjungi blog masing-masing melalui toolbar. Boleh klik di SINI untuk menginstall toolbar alexa.

2. Update Artikel secara tetap atau berjadual

Selalu mengupdate artikel atau entri dengan selang masa yang tetap dan berjadual dikatakan akan mempengaruhi kenaikan dan penurunan ranking alexa. bukan sahaja alexa tetapi juga pengunjung akan suka ketika mengunjungi blog yang mempunyai artikel yang terkini. tetapi tak tahulah pulak samada niche blog mempengaruhi kedudukan ataupun tidak. Artikel yang diterbitkan biarlah mempunyai originaliti ataupun dinyatakan sumbernya.

3. Letak Widget Alexa Rank di Blog dan Claim site

Sudah tentunya blog yang memasang widget alexa rank akan lebih cepat mempengaruhi kenaikan dan penurunan daripada yang tidak memasangnya. Boleh klik SINI untuk install widget alexa rank. Jangan lupa untuk Claim blog kita di SINI

4. Membina Backlink

Salah satu cara lagi yang boleh membantu menaikkan ranking alexa dengan cepat ialah dengan membina backlink. cara membina backlink yang mudah ialah dengan mengadakan blogwalking ke blog yang DO FOLLOW dan meninggalkan link di blog tersebut. Cadangan saya kalau rajin buatla blogwalking dan tinggalkan komen di 50 hingga 100 blog sehari sepertimana yang dilakukan oleh blogger popular. Tak percaya terjah blog dia dan tengok pencapaiannya. Disamping blogwalking ke blog-blog, kita juga boleh meninggalkan link di forum-forum yang berPR tinggi tetapi saya nasihatkan supaya jangan letak terlalu banyak komen. Cukup kot sekadar meletakkan link signature. Boleh juga submit artikel ke social media dan juga sociaol bookmarking.

5. Dapatkan review blog di Alexa

Mendapatkan review tentang blog kita daripada pihak lain di Alexa memang amat mempercepatkan kenaikan ranking alexa. Tetapi kebanyakannya ramai yang tidak suka melakukannya tanpa sebarang imbuhan atau balasan. Cara yang senang supaya blog kita di review ialah dengan mengadakan contest dan letakkan syarat penyertaannya ialah mesti review blog kita terlebih dahulu. Tetapi kita hendaklah melakukan Win-Win Situation. Barulah adil.

Rasanya cukuplah setakat ini saya meraban,,,tangan pun dah penat.hahaha. Nak pergi minum Kopi sekejap

Pasang Widget Google Plus Baru

Pasang widget google plus baru. Alhamdulillah akhirnya HP berjaya jugak pasang widget google plus yang baru beberapa hari ini telah diupdate oleh google kepada pengguna blogspot. Tetapi HP memasangnya di Blog Hati Putera yang menggunakan Platform wordpress self-hosted.

pasang widget google plus baru

Cara pasang widget google plus baru pada wordpress

Di bawah ini HP kongsikan bagaimana cara memasang widget google plus baru pada platform wordpress self-hosted. Kalau ada kesalahan harap maaf dan harap dapat dikongsikan diruangan komen.

  • Login wordpress admin page>Appearance>Widgets>drag Text(Arbitrary text or HTML) ke bahagian sidebar. Selepas itu masukkan script HTML diruangan text tadi.
  • Copy html script ini

    <div class=’g-plus’ data-action=’followers’ data-height=’300′ data-href=’gantikan dengan url google plus anda‘ data-source=’blogger:blog:followers’ data-width=’setkan berapa width yang dikehendaki‘></div>
    <script type=’text/javascript’>
    (function() {
    window.___gcfg = {‘lang': ‘en_GB’};
    var po = document.createElement(‘script’);
    po.type = ‘text/javascript';
    po.async = true;
    po.src = ‘https://apis.google.com/js/plusone.js';
    var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0];
    s.parentNode.insertBefore(po, s);
    })();
    </script>

  • google plus baru

    Kredit : YolaSites

Selamat mencuba. Kalau ada yang lebih baik , harap sudi dikongsikan di ruangan komen.

iPhone, iPad dan iPod Touch : Daftar iCloud dengan iOS 5

iPhone, iPad dan iPod Touch

Saya mahu berkongsi sikit tentang cara – cara membuka akaun iCloud percuma dengan iOS 5. Seperti mana yang kita tahu , bila tertulis jer perkataan iOS maka secara automatiknya adalah untuk pengguna iPhone , iPod Touch dan iPad sahaja. iCloud sebenarnya berfungsi sebagai tempat penyimpanan maklumat pada iPhone, iPad dan iPod Touch kegemaran anda untuk dipasang semula , diakses daripada website ataupun menguruskan supaya ia setempat(synchronous). Sebelum melaksanakannya anda hendaklah terlebih dahulu dikehendaki membuka iCloud akaun(percuma) tetapi sebelum itu anda hendaklah mengupdate terlebih dahulu peranti anda ke iOS 5. Dibawah ini disertakan langkah – langkah memulakan akaun iCloud versi percuma.

1 Tap open Settings pada Home Screen.

2 Klik pada bahagian Mail, contact, calendar

3, Tap pada  Add account

iCloud dengan iOS 5

4. Pilih iCloud daripada senarai di atas

5. Klik untuk dapatkan free Apple id.

6 Masukkan lokasi dan tarikh lahir.

7. windows popups akan keluar, jadi pilih alamat email sedia ada atau buka akaun iCloud baru(free@me.com)



iPhone, iPad dan iPod Touch

8. Pilih  email percuma free@me[dot]com.

9. Isikan tempat kosong dan pilih next. Jangan lupa klik pada terima terma dan syarat iCloud.

10. Anda kini memiliki akaun iCloud. Untuk mengetahui fungsi lebih lanjut tentang iCloud ini bolehlah mencuba iCloud versi web,,,