Google Release Update Android 4.4.2 Untuk Nexus 4

android 4.4.2 kitkat release
Memang beruntung pakai Nexus 4 ini kerana google telah release update android 4.4.2 untuk peranti-peranti Nexus seperti Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 dan Nexus 10. Pada minggu lepas google telah release versi 4.4.1 kit kat dan minggu ini release 4.4.2 pulak. Alhamdulillah Nexus 4 ini saya terima updatenya pada 15 Disember 2013.

google release update android 4.4.2

Kemaskini kepada Andorid 4.4.2 membawa banyak kebaikan kepada sistem operasi supaya menjadikan sistem operasi android kitkat lebih stabil. Proses ini dapat dilakukan secara langsung melalui OTA.

Saya menerima fail update sebesar 62 MB kerana sebelum ini menggunakan android 4.4 kit kat. Sekiranya peranti sudah diupdate ke 4.4.1 maka jumlah fail yang akan diterima untuk kemaskini android 4.4.2 hanyalah sekitar 2 MB sahaja.

More bug fixes, performance enchancements quickly override android 4.4.1

Users have noted a number of bug fixes that came with Android 4.4.1, including a fix for the speaker volume, improved LED notifications and haptic feedback, UI tweaks, signal issues caused by SMS for the Nexus 5; a fix for Exchange issue causing battery drain for the all Nexus devices; and the addition of the transparent lock screen for the Nexus 4. For the Sprint Nexus 5, which never received Android 4.4.2, improvements include a fix for clearing the VM Indicator, a fix for delivery of the VM Indicator, various additional software fixes, and security enhancements. It appears the majority of devices currently updating to Android 4.4.2 are devices that had previously updated to Android 4.4.1.

Kredit gambar :ibtimes

Samsung Galaxy Tab 3 Kids Permainan Budak Zaman Sekarang

Nampaknya kemunculan samsung galaxy tab 3 kids akan menjadi alat permainan yang akan digemari oleh budak-budak yang berumur sembilan tahun ke bawah pada masa sekarang. Selepas ini memang susah la agaknya nak tengok budak-budak golongan tersebut melastik burung, menangkap ikan pelaga sebab masing-masing dah sibuk dengan gajet terbaru ini.

samsung galaxy tab 3 kids

Sumber : Amanz

Nampaknya yang kurang berkemampuan sahajalah yang akan memonopoli permainan tradisional. makin ramailah ibu-ibu dan bapa-bapa yang sakit kepala bila kena paksa dengan anak-anak supaya membeli samsung galaxy tab 3 kids. Kesian jugak kalau kena yang kurang berkemampuan apabila dipaksa beli gajet tersebut. Apa pun belilah ikut kemampuan.

Samsung galaxy tab 3 kids ini telah dilancarkan di Malaysia pada 21 November 2013 dengan harga RM799. Begitulah dari maklumat yang aku baca dari Blog Gajet Paling Popular di Malaysia.

Spesifikasi Samsung galaxy tab 3 kids

Ibu bapa tidak perlu risau dengan penggunaan gajet ini dikalangan kanak-kanak. Ini kerana gajet yang bersaiz skrin 7 inci ini disediakan dengan application manager yang mana boleh digunakan oleh ibu bapa untuk memantau dan mengawal aplikasi yang diakses oleh mereka.

Disamping itu aplikasi Time management yang tersedia didalamnya juga membolehkan ibu bapa mengunci samsung galaxy tab 3 kids tersebut secara automatik sekiranya penggunaan melebihi masa yang ditetapkan.

Tablet ini dikuasakan menggunakan pemproses 1.2GHz Dual Core, RAM 1 Gigabyte dan juga ruangan storan dalaman sebesar 8 Gigabyte dan menyokong penambahan kad MicroSD sehingga 64 Gigabyte. Didatangi dengan kamera 3.1 Megapixel dan bateri berkeupayaan 4000mAH. Hebat jugak kan.

Dari segi casing nampaknya macam banyak menggunakan plastik tetapi tak pasti pulak samada tahan hentakan ataupun tidak sekiranya terjatuh. Maklumlah budak-budak yang guna.

Dengan design dan paparan antaramuka yang khusus untuk kanak-kanak, tablet ini mesra kanak-kanak apatah lagi dengan penambahan fungsi tambahan iaitu stylus C Pen. Stylus C Pen dia besar tu. Senang budak-budak nak pegang.

Tepuk dada tanya selera nak beli ke tidak samsung galaxy tab 3 kids untuk anak-anak.

Swap Handphone Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Sudah lebih kurang dua minggu aku guna handphone Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus. Sebenarnya aku tak beli handphone nie tetapi aku swap jer kat mudah.my dengan Iphone 4S aku. Nak beli tak mampu jadi tukar ganti jer lah dengan pengguna yang nak menggunakan Iphone 4S.

samsung galaxy tab 7.0 plus p6200

Mula-mula rasa janggal jugak menggunakan Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus nie tetapi selepas beberapa hari rasa makin syok pulak. Skrin besar dan tengok movie pun best. Pantang ada cerita best terus download.

Hari ini buat projek sikit kat galaxy tab nie. Sebelum nie tab nie menggunakan OS android 3.2 honeycomb. Jadi aku update ke Android Jelly bean 4.1.2. Alhamdulillah sukses 100%.

teringin jugak nak buat tutorial ataupun panduan pasal proses update nie tetapi mungkin sedikit masa lagi kot. Sebab sekarang nie masih sibuk menggodeh apa yang menarik kat OS Jelly Bean 4.1.2. Secara ringkasnya, Paparan antaramuka android 4.1.2 lebih anggun daripada Honeycomb.

samsung galaxy tab 7.0 plus

Paparan antaramuka samsung galaxy tab 7.0 plus selepas di update ke jelly bean 4.1.2

Secara ringkasnya Tab ini didatangkan dengan 3.15 MP pada primary camera, 2 MP Secondary Camera, processor Dual Core 1.2GHz dan mempunyai Flash LED. Bahagian memori pula mempunyai 16 GB internal memori, 1 GB Ram dan memori card slot sehingga 64 GB(Micro SD).

Hebat jugakkan spec samsung galaxy tab 7.0 plus..

Power Bank 30000mAH

Alhamdulillah Power bank 30000mah akhirnya berjaya jugak aku miliki. Kalau nak ikutkan memang dah lama teringin nak guna power bank 30000mah ini kerana handphone nexus 4 aku ini cepat pulak habis bateri kerana 24jam online internet. Bila dah 24jam online maka banyaklah pulak notification masuk dari email dan sebagainya.

power bank 30000mah

power bank nie ada dua pilihan warna iaitu hitam atau putih

Alang-alang aku cari, maka aku pilihlah yang mempunyai kapasiti yang besar sedikit iaitu 30000MAH. Sekarang nie macam laris pulak banks power pack yang berkapasiti seperti itu. Salah satu gadget wajib ini aku dapat dalam harga RM95. Ada yang lagi murah ke. Setahu aku kalau beli dalam kuantiti yang banyak mungkin boleh dapat harga RM80 sebijik.

Sekarang nie dah berlambak banks power dealers ini samada offline ataupun secara online. Kat mudah.my pun berlambak orang jual benda nie.

Bila dah ada power bank nie, macam-macam handphone boleh cas. Aku suka guna gadget nie daripada menggunakan direct power adapter kerana bila handphone dah penuh cas maka ia akan secara automatik cut-off voltage. Jadi bateri handphone lebih tahan lama. Lagi satu kebaikan nie ialah boleh bawak kemana-mana dan boleh cas handphone yang sebanyak 10 kali. Ada ke orang cas handphone sebanyak 10 kali satu hari. Masa yang diambil untuk cas power bank nie ialah lebih 6 jam tetapi kalau lebih masa pun tidak mengapa kerana bila dah penuh ia akan automatik cut voltage. Jadi tak ada la insiden power bank meletup.