Cakap Siang Pandang-Pandang

Tiada apa yang hendak diperkatakan, hanya memerhatikan apa yang akan berlaku seterusnya.Akta keterangan(pindaan) Kuatkuasa 1 June 2012.

Akta keterangan(Pindaan) kuatkuasa 1 June 2012

Dari amanz.my,,,

Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:

  • Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  • Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  • Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  • …dan pelbagai perkara yang berkaitan.
  • Akta keterangan(Pindaan) telah berkuatkuasa mulai 1 june 2012.Di petik dari Parlimen.gov.my

    • Meet the Author • Hati Putera


    Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs


    27 comments… add one

    • memang kena selalu pandang dan dengar
      hidup memang ada peraturan yang perlu dituruti

      Reply
    • Assalam..
      Tak boleh terbitkan sesuka hati la ni…
      Biasanya undang2 buatan manusia, manusia lebih takut dari undang2 Allah..

      Reply
      • kalau tak buat salah tak ada apa yang perlu ditakutkan.

        Reply
    • mmg kene check entri lama..kot2 ade yg terlepas pandang..huhu

      Reply
    • hoho..berkuatkuasa untuk semua orang ker??

      Reply
    • Bagus!Lagipun kita punya Akta Keterangan 1950 memang takde dinyatakan bab definition computer tu,.. ada loopholes gitu. BTW, Singapore dah buat lama dah, then tahun 2011 diorang gabungkan jadi satu (semua bahan bukti samada dari komputer atau bahan lain takde beza). Mungkin tahun2 akan datang Malaysia pun akan buat sama jugak.

      Reply
    • Dgn akta ni, kita kena lbh bertanggungjawap dgn apa yg kita terbitkan..

      Reply
      • setiap orang bertanggungjawab apa yang dilakukan,,hehe

        Reply
    • Ini politik punya pasal lah ni dah agak dah…

      Reply
    • facebook page tu bahaya sikit, nnti org boleh like dan komen sesuka hati.
      Kalau bab komen kat blog, aku letak moderation bagi yang pertama kali komen saja…lepas tu automatik approve.

      Reply
    • setakat ini rasanya perlu la elakkan buat entry gosip gosip, beru rasa selamat skit, hehehe

      Reply
      • Buat artikel jangan babitkan orang ketiga,,

        Reply
    • smua ni penangan pru akan datang la kot..hhee
      tp bagus jgk blh didik penulis blog jd penulis yg lebih beretika..

      Reply
      • ada pro dan kontra nya,,,

        Reply
    • lebih baik berjaga-jaga dgn apa yang kita cakap. tak tanggung di dunia, nanti kat akhirat tak lepas tu kan.. tapi klu mcam ni. parah juga ni klu ade yg naye kt kite.

      Reply
    • x risau sgt sbb setakat ni xde terlibat dgn perkara yg mencurigakan..eheh..maksud chii..penulisan yg cuba diketengahkan :p

      Reply
    • kena lebih berhati2 lagi lepas ni kan..

      Reply
    • Relek suda… Tak kesa pong apa nk jadi :)

      Reply
    • cakap malam dengar-dengar
      yusri recently posted…Wordless Wednesday #25 – Angpow Dari CompanyMy Profile

      Reply

    Don’t Be Shy » Leave a Comment!

    CommentLuv badge