Cakap Siang Pandang-Pandang

Tiada apa yang hendak diperkatakan, hanya memerhatikan apa yang akan berlaku seterusnya.Akta keterangan(pindaan) Kuatkuasa 1 June 2012.

Akta keterangan(Pindaan) kuatkuasa 1 June 2012

Dari amanz.my,,,

Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:

  • Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  • Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  • Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  • …dan pelbagai perkara yang berkaitan.
  • Akta keterangan(Pindaan) telah berkuatkuasa mulai 1 june 2012.Di petik dari Parlimen.gov.my

     

    Comments

    1. says

      Assalam..
      Tak boleh terbitkan sesuka hati la ni…
      Biasanya undang2 buatan manusia, manusia lebih takut dari undang2 Allah..

    2. says

      Bagus!Lagipun kita punya Akta Keterangan 1950 memang takde dinyatakan bab definition computer tu,.. ada loopholes gitu. BTW, Singapore dah buat lama dah, then tahun 2011 diorang gabungkan jadi satu (semua bahan bukti samada dari komputer atau bahan lain takde beza). Mungkin tahun2 akan datang Malaysia pun akan buat sama jugak.

    3. beckhr00y says

      facebook page tu bahaya sikit, nnti org boleh like dan komen sesuka hati.
      Kalau bab komen kat blog, aku letak moderation bagi yang pertama kali komen saja…lepas tu automatik approve.

    4. cik tom says

      smua ni penangan pru akan datang la kot..hhee
      tp bagus jgk blh didik penulis blog jd penulis yg lebih beretika..

    5. says

      lebih baik berjaga-jaga dgn apa yang kita cakap. tak tanggung di dunia, nanti kat akhirat tak lepas tu kan.. tapi klu mcam ni. parah juga ni klu ade yg naye kt kite.

    6. chii says

      x risau sgt sbb setakat ni xde terlibat dgn perkara yg mencurigakan..eheh..maksud chii..penulisan yg cuba diketengahkan :p