BULAN REJAB

Bulan Rejab – Sempena ketibaan bulan rejab ini, marilah kita bersama-sama merenung dan mengambil iktibar apa yang saya tuliskan di sini. Semoga apa yang disampaikan seterusnya dapat kita mengingati antara satu sama lain. Dalam kehidupan yang penuh mencabar pada masa ini sesetengah orang mungkin lupa atau tidak ambil peduli tentang kedatangan bulan rejab ini. Bagi sesetengah orang yang mengingatinya pasti tahu bahawa kedatangan bulan rejab ini bermakna sudah hampirnya kita dengan kedatangan bulan ramadhan al-mubarak.

Keistimewaan bulan rejab

Terdapat banyak keistimewaan bulan rejab ini dan antaranya di sebut dalam al-quran di dalam surat at-Taubah ayat 36 yang bermaksud,,,

Allah berfirman yang maksud-Nya: Sesungguhnya bilangan bulan disisi Allah ialah 12 bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram…. (at-Taubah: 36)

Daripada ayat tersebut, Para ulamak sepakat berpendapat mengatakan bahawa bulan rejab antara bulan-bukan yang dimaksudkan Allah.

Beberapa peristiwa penting juga telah berlaku pada bulan rejab seperti peristiwa Israk dan Mikraj.Sebagaimana yang dipetik dari islamituindah yang berbunyi,,,

Sememangnya peristiwa Israk dan Mikraj menyajikan pelbagai pengajaran untuk memperkukuhkan lagi ikatan iman umat. Selain antara mukjizat besar yang membuktikan kenabian Nabi kita SAW, ia telah menjadi saat umat Islam dianugerahi ibadah solat sebagai Mikraj roh kepada Allah setiap hari.

Video dari Ustaz Maulana Asri tentang kelebihan bulan rejab

Jom dengar sedikit ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Maulana Asri berkenaan dengan kelebihan bulan rejab.

kelebihan bulan rejab siri 1

Kelebihan bulan rejab siri 2

Kelebihan bulan rejab siri 3

Pengajaran dari artikel bulan rejab

Semoga kita semua mendapat pengajaran dan petunjuk sempena kedatangan bulan rejab. Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya artikel ini agak kurang tepat kerana saya bukanlah seorang lelaki kacak yang alim tentang hukum-hakam agama. Hanya sekadar bercerita apa yang dijumpai ketika melakukan pembacaan tentang bulan rejab.

Incoming search terms:

• Meet the Author • Hati Putera


Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs


18 comments… add one

  • :) Perkongsian yang bagus…
    My recent post Hadirnya Bulan Rejab Dan Kisahnya

    Reply
    • terima kasih,,,

      Reply
  • pengisian yang padat.jom ambil kesempatan keistimewaan bulan rejab ni dengan melakukan ibadah.
    My recent post menguji kecerdasan otak lelaki kacak

    Reply
  • terima kasih..skng dh rejab..skjap je dh nk ramadhan… :)
    My recent post RON95 Lebih Mahal Dari RON97 ?

    Reply
  • antara bulan indah dlam kalemder islam

    Reply
  • semoga kita semua dapat meningkatkan amal ibadah kita
    My recent post Jam Pintar

    Reply
    • lagipun ramadhan dah semakin hampir

      Reply
  • Info yang sgt berguna. Tak lama lagi dah nak masuk Ramadhan. :)

    Reply
    • yup betul,,,kedatangan rejab menandakan ramadhan sudah hampir…

      Reply
  • begitu cepat masa berlalu…pejam celik dah masuk bulan rejab
    My recent post Gaya Bahasa Yang Sesuai Untuk Blog

    Reply
    • pejam celik pejam celik nak masuk ramadhan pulak

      Reply
  • Moga2 kita beroleh rahmat-Nya
    My recent post Mimpi Jadi Kenyataan

    Reply
    • bersama-sama kita berdoa agar beroleh kerahmatan dari-Nya

      Reply

Don’t Be Shy » Leave a Comment!

CommentLuv badge