BEST KE SAMSUNG GALAXY S3

Sekarang nie sibuklah pencinta gadget terbaru daripada samsung setelah samsung galaxy s3 dilancarkan di Malaysia. Best ke samsung galaxy s3 tu.Apakah kelebihannya berbanding samsung galaxy android s2. Kelebihan yang nampak nyata sekali berbanding s2 ialah ia menggunakan ICS 4.0 manakala s2 hanya menggunakan android 2.3 tetapi sekarang nie dah boleh diupgrade ke ICS 4.0 jugak.Akan tetapi Samsung Galaxy S3 masih lagi menggunakan camera 8MP seperti samsung galaxy s2.
spec samsung galaxy s3

Sedikit informasi yang aku sedut dari megamall tentang spec samsung galaxy s3 untuk pembaca semua. Lama jugak menunggu kemunculan samsung galaxy s3 ini hingga menyebabkan aku membeli HTC One X yang menggunakan andorid Ice Cream 4.0. Sesungguhnya HTC One X mampu bersaing dengan smartphone terbaru keluaran samsung ini. Kalau pembaca nak tahu lebih lanjut tentang kelebihan HTC One X sila ke Entry Sekitar Pelancaran HTC One @ Pavillion dari ariffshah.

Spesifikasi Samsung Galaxy S3

General

  • 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G: LTE (regional)
  • 136.6 x 70.6 x 8.6 mm
  • Weight 133 g
  • Android OS, v4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
  • CPU: Quad-core 1.4 GHz Cortex-A9
  • Chipset: Exynos 4212 Quad
  • GPU: Mali-400MP
  • Internal: 16/32/64 GB storage, 1 GB RAM
  • External Memory: microSD, up to 64 GB
  • Standard battery, Li-Ion 2100 mAh
  • Stand By: Up to 590 h (2G) / Up to 790 h (3G)
  • Talk Time: Up to 21 h 40 min (2G) / Up to 11 h 40 min (3G)
  • Connectivity

  • GPRS: Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps
  • EDGE: Class 12
  • 3G/4G Speed: HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: Yes, v4.0 with A2DP, EDR
  • NFC: Yes
  • USB: Yes, microUSB v2.0 (MHL), USB On-the-go
  • Entertainment & Features

  • Sensor: Accelerometer, gyro, RGB sensor, proximity, compass, barometer
  • GPS: Yes, with A-GPS support and GLONASS
  • Radio: Stereo FM radio with RDS
  • Browser: HTML, Adobe Flash
  • Java: Yes, via Java MIDP emulator
  • MicroSIM card support only
  • S-Voice natural language commands and dictation
  • Smart Stay eye tracking
  • Dropbox (50 GB storage)
  • Active noise cancellation with dedicated mic
  • TV-out (via MHL A/V link)
  • SNS integration
  • MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 player
  • MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
  • Organizer
  • Image/video editor
  • Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
  • Google Search, Maps, Gmail
  • YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
  • Voice memo/dial/commands
  • Predictive text input (Swype)
  • Camera & Video

  • Primary: 8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash
  • Secondary: Yes, 1.9 MP, 720p@30fps
  • Video: Yes, 1080p@30fps
  • Feature: Simultaneous HD video and image recording, geo-tagging, touch focus, face and smile detection, image
  • Screen

  • Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
  • 720 x 1280 pixels, 4.8 inches (~306 ppi pixel density)
  • Multi Touch: Yes
  • Corning Gorilla Glass 2
  • Sound & Music

  • Loud Speaker: Voice 75dB / Noise 66dB / Ring 75dB
  • Sound Jack: Yes
  • Radio: Stereo FM radio with RDS
  • Harga samsung galaxy s3

    Tak pasti pulak berapa harganya sekarang. Mungkin anggaran Dari RM2100 hingga RM2200.
    Disamping itu jugak beberapa Syarikat komunikasi seperti Digi, Celcom dan Maxis menawarkan beberapa kontrak yang menarik.

    58 thoughts on “BEST KE SAMSUNG GALAXY S3

    1. Nak tu memang nak.. tapi mahal…huhuhu…

    2. wah, tahniah kerana mendapatkan phone ini

    3. Emm terasa jugak nak pakai s3 ni..tp biar la dulu..hehe..susah betol bila hati dah terkenangkan sesuatu…

    4. pencinta gajet sibuk pasal galaxy lah segala mak nenek ni..
      cik ilek je pakai hp sendal pintu..hahahha..
      tp kalau ade org nk bg,cik amek je ;p

    5. teman hya memandang je dri jauh…alahai..sob..sob..sob..

    6. memang bestla kalau tengok dia punya featuires..tapi mahalla.. aku ada buat review pasal handphone ni.. not badla..

    7. mak lagenda says:

      Hurmmmm..tak sampai setahun lg guna SII..dah kuar plak SIII. Pakat2 tgk ajelah org pakai..

    8. Ish susahnya nak buat pilihan.. S3 ke iphone 4..

      • S3 lagi bagus dari iphone 4. salah satu kekurangan iphone 4 ialah tidak boleh bluetooth dengan handphone model lain.Loading ke internet iphone 4 lebih slow berbanding S2 apatah lagi S3.

    9. tak mampu nak pakai S3. sekadar upgrade GB kepada ICS jelah :D

    10. rasanya s3 lebih best kot..huhu

    11. kalau nak amik pun..better amik secara kontrak kan..ehehe

    12. Memang lambat lagi lah kan nak tunggu S3 ni turun harga. Adeh.

    13. HTC ONE X vs Samsung Galaxys S3 mana lagi bagus ?

    14. takleh nak follow sangat gadget yang baru..nanti pokai…hahaha…guna apa yang ada je

    15. emm..aku tunggu yang s4 plak la..

    16. ramai gak org search ye psl SIII ni, menarik beb

    17. Aku pakai hp biasa je
      Untuk online aku lebih suka galaxy tab
      Sebab lebih besar dan lebih senang

    18. kalau tengok spesifikasi dia memang gempak, tapi harga pun gempak jugalah. kalau dapat merasa, baru tahu best ke tak best. anyway bro, asal share button kat tepi ni sama je ng semua page?

    19. hazman aka species1980 says:

      Tapi kan… bila model canggih camnie dah diganti yang baru dalam masa setahun… so kurang value eksklusifnya…. anyway S III memang hot stuff skang

    20. Daripada segi spesifikasi memang tidak dinafikan Samsung Galaxy SIII antara yang ter kehadapan

    21. memang tak dinafikan S3 yang terbaik dan paling popular sekarang, cuma aku rasa macam terlalu besar je

    22. HTC One X lebih besar daripada S3,,,

    23. Izzuddin Fauzi says:

      Nak je gajet nie… Tapi entah bila la… Fon dah rosak :(

    24. aku nak LTE version jer…bentuk dia lagi cun

    25. fuhh. harga dia..

    26. jelesnya. tapi sekarang ni malas nak fikir lagi, sebab tak nak beli lagi. hehe

    27. Ase cam nk beli je S3 ni… berbaloikah dgn spesifikasinya? help me.. hehe

    28. precious jewel hanna says:

      kiranya s3 lagi bagus dari note lah ne yer??

    29. tengok memang cun tapi not my pilihan ler..
      guna Sony lama lagi ni.. hidup lagi
      nurmisnan recently posted…Khasiat buah anggur segarMy Profile

    30. Samsung s3 dan htc one x…..spec tak jauh beza….neck to neck….cuma htc takda micro sd card…..tapi selama pkai one x takda masalah…..lgpon one x lagi solid design dri s3 yg plastik tuh…..battery life pon ok……beats audio yg sedap halwa tlinga mndengar…..lcd skrin puas hati,tak sakit mata mcm led…….lgpon first phone yg pkai platform android kt dunia ni ialah htc,so htc memang meyakinkan……nk tggu htc j butterfly lak,spec mantap display full hd,camera blakang 12 mp blh print gamba bsar pintu kot….hahahaha……anyway tpulang masing2 punya minat……

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge