Banyaknya error 404

Sebenarnya dah lama aku perhatikan error 404 melalui Google Webmaster Tool tetapi aku buat endah tak endah jer. Ada jugak aku remove url satu demi satu kalau betul-betul free la. Tetapi bila dah lebih 2000 message maka sampaila message yang bertajuk “Possible outages” dari webmaster google kot,,,

Dear owner or webmaster of http://hatiputera.com/ While crawling your site, we have noticed an increase in the number of transient soft 404 errors around 2012-07-06 09:00 UTC (London, Dublin, Edinburgh). Your site may have experienced outages. These issues may have been resolved. Here are some sample pages that resulted in soft 404 errors:

error 404

Kenapa error 404 berlaku

Salah satu sebab kenapa error 404 berlaku pada blog ialah selalu mengubah permalink settings. Kalau yang tak tahu permalink setting boleh tengok gambar di bawah. Dahulu aku ubah bahagian custom jadi macam blogspot yang ada .html belakangnya supaya lebih mesra seo tetapi selang satu hari aku ubah balik pada structure yang ada sekarang sekarang. Maka yang aku setkan kepada .html sebelumnya telah diindex google dan itulah menyebabkan error 404 berlaku pada blog ini.
error 404

Aku tak pandai nak setting kat robot jadi terpaksalah delete secara manual satu demi satu . Jadi nasihat pada korang yang suka adjust permalink settings , supaya adjust sekali jer . Kalau ada cadangan yang lebih baik sila la post kat ruangan komen dan kalau rasa artikel ini berguna sila lah share yer.

35 thoughts on “Banyaknya error 404

  1. pernah jg ubah permalink jd cm nilah
    sekarang ok dah, dulu delete manual je, demam jg lah nak habiskan :)
    auc dot com recently posted…Buah Durian dari Sudut KesihatanMy Profile

  2. Sebelum ni saya tak tahu pun pasal Permalink Setting ni.. Terima kasih di atas perkongsian Info..
    Anuar recently posted…Pertarungan sengit di antara Eyriqazz Vs DenaihatiMy Profile

  3. Memang letih nak buang,tapi kat SEO plug in boleh buang sekali gus,tak payah satu persatu.
    azman recently posted…Kurnia Insurans One Touch – Aplikasi AndroidMy Profile

  4. Ibu Mifzal Arsyad says:

    sy pun dapat la msg error ni..tp rsnya x de pun ubah permalink ni..huhu..cam ne nak buat ya?
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted…Nasi Kerabu RM1.50, RM2.50 & RM3.50My Profile

  5. setakat ni xde probs lg..alhamdulillah…:D
    chii recently posted…Wanita dan MasakanMy Profile

  6. bukan ejen culik ya bro hee…ingtakan apalah tadi huhu..
    suri recently posted…My New PageMy Profile

  7. suri tak pernah bodek2 tang tu tak berani… jenuh nak buang satu3 klu tak der cara lain yg mudha utk buang sekali harung… :(
    suri recently posted…My New PageMy Profile

  8. kalo nk lebih pntas remove url yg dh dindeks kt google webmaster..xyh ubah robot..

    lpastu tunggu die crawl..hehe
    Jebeng Otai™ recently posted…Eyriqazz versus Denaihati : Ancaman Replytocom?My Profile

  9. yelar.. ubah kat robot lambat. kena tunggu crawl. better macam j o cakap dan bro buat. webmaster jer. copy paste url yang x nak mintak drop kan.

  10. setakat ni puteri lom pernah ubah lagi..hehe
    puteri kasih recently posted…Mampukah Cinta Jarak Jauh Bertahan?My Profile

  11. Sebelum ni aku hadapi banyak masalah 404 page ni, maklum ler transfer blog post dr blogspot,.. pastu set permalink yg sama ngan blogspot,.. lepas sebulan dua, aku tukar ke “postname” permalink,.. jenuh 404 aku nak kena edit. Last2 aku pasang plugin Permalink Finder,.. settle problem. :)
    shraqs recently posted…Galaxy Note Menerima Firmware Update Android 4.0.4 DXLR2My Profile

  12. tak per abuang slow2 nnti akan habis juga hee..asla jangan gopoh2 hheeee
    suri recently posted…Ngam HoMy Profile

  13. kalau le dpt wang sbyk 404 tu molek gak ngheeee
    suri recently posted…Ngam HoMy Profile

  14. ciktom cek last week error 4k lepas tgk blog puan bee cerita psl error ni… xmenyempat lg deletenya..nantilah..huhu
    cik tom recently posted…Termimpi- mimpi Jongkong PerakMy Profile

  15. Dulu Lain Sekarang Lain says:

    err kawe dah lama tak bukak Webmaster Tool tu.. tak larat nak delete satu persatu. Si Google pon tak punya bengong. Dah tau error ..pi delete jer ler . Saja nak kasi patah jari orang :D

  16. Ni antara perkara yg aku takut nk buat bro…baik tak yah buat….hehehehe senang citer.
    yas recently posted…Wordless Wednesday – JUAL TUDUNG JATUH HARAM?My Profile

  17. budak felda says:

    aku baru nak add di google webmaster tools
    tq bro
    budak felda recently posted…Membina Niche Terbaik dalam BloggingMy Profile

  18. salah satu blog saya pun dapat warning yang sama..
    belum lagi bertindak nak solve masalah ni..
    Mus recently posted…Tiket Penerbangan Menyaksikan Perlumbaan F1 Singapura Serendah RM49My Profile

  19. syahrilhafiz says:

    ko sama la dengan aku bro. haha tapi aku belum sampai warning mesej tu la
    dulu dari blogspot, ada tarikh tu, tp sekarang dah guna .html dibelakang..

  20. ah..banyak betul error macam ni….sedang bertungkus lumus nak overcome this problem…baru je install permalink finder plugin…
    Syarih recently posted…Modem Internet Streamyx Anda Berbahaya Bila.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge