Banyaknya error 404

Sebenarnya dah lama aku perhatikan error 404 melalui Google Webmaster Tool tetapi aku buat endah tak endah jer. Ada jugak aku remove url satu demi satu kalau betul-betul free la. Tetapi bila dah lebih 2000 message maka sampaila message yang bertajuk “Possible outages” dari webmaster google kot,,,

Dear owner or webmaster of http://hatiputera.com/ While crawling your site, we have noticed an increase in the number of transient soft 404 errors around 2012-07-06 09:00 UTC (London, Dublin, Edinburgh). Your site may have experienced outages. These issues may have been resolved. Here are some sample pages that resulted in soft 404 errors:

error 404

Kenapa error 404 berlaku

Salah satu sebab kenapa error 404 berlaku pada blog ialah selalu mengubah permalink settings. Kalau yang tak tahu permalink setting boleh tengok gambar di bawah. Dahulu aku ubah bahagian custom jadi macam blogspot yang ada .html belakangnya supaya lebih mesra seo tetapi selang satu hari aku ubah balik pada structure yang ada sekarang sekarang. Maka yang aku setkan kepada .html sebelumnya telah diindex google dan itulah menyebabkan error 404 berlaku pada blog ini.
error 404

Aku tak pandai nak setting kat robot jadi terpaksalah delete secara manual satu demi satu . Jadi nasihat pada korang yang suka adjust permalink settings , supaya adjust sekali jer . Kalau ada cadangan yang lebih baik sila la post kat ruangan komen dan kalau rasa artikel ini berguna sila lah share yer.

• Meet the Author • Hati Putera


Nama nick saya ialah Hati Putera. Merupakan seorang juruteknik komputer bahagian perkakasan. Menulis hanyalah sekadar mengisi masa lapang. Meminati SEO dan sekarang mula belajar tentang IM. Don't forget to Follow my blog with Bloglovin and lifestyle blogs blogs


35 comments… add one

Berikan Pandangan Anda Di Sini!

Sila gunakan personal name sahaja semasa meninggalkan komen. Jangan menggunakan keyword yang anda target sebagai ganti nama kerana ianya seperti "spammy". Saya lebih suka jika anda meninggalkan komen menggunakan nama sebenar. Sekiranya anda ingin melakukan link building, sila submit artikel anda di http://bookmark.hatiputera.com

CommentLuv badge