Apa Pentingnya Alexa Ranking?

Penting sangat ke alexa ranking pada sesebuah blog. Ini persoalan yang selalu bermain difikiran sejak mula berblogging. Semenjak menyertai contest seo eyriqazz vs denaihati , Blog ini menunjukkan penurunan alexa ranking ke tahap yang lebih baik global 166,188 dan malaysia 1,042.

Sesetengah pendapat mengatakan kedudukan alexa ranking yang rendah boleh menjadi faktor kepada sesetengah pengiklan untuk membuat iklan di sesuatu blog, tetapi bukanlah penentu untuk sesebuah artikel itu untuk berada di muka depan google. sejauh mana kebenarannya belum aku ketahui lagi. Manakala sesetengahnya lebih mementingkan page ranking daripada alexa ranking. Terdengar jugak khabar angin mengatakan google akan update PR pada bulan julai ini.

Untuk menurunkan alexa ranking ini ialah selalu meng”update” secara berkala paling tidak pun satu hari satu artikel. Disamping itu dengan cara blogwalking, komen di blog blogger lain pun menjadi satu faktor kepada penurunan tersebut.
Pendapat korang bagaimana? Penting ke Alexa Ranking tu?

REVIEW BLOG HATIPUTERA Kalau sudi,,,

30 thoughts on “Apa Pentingnya Alexa Ranking?

  1. lama dh blog auc tak berubah antara 120,001 dengan 100,000
    tu je tempat mainan dia.
    nak cuba bawah lagi 100,000 skrg ni :)
    auc dot com recently posted…Gulai Asam Rom Tulang AyamMy Profile

  2. Seronoknya bila dapat menurunkan Alexa Ranking… Sebelum ni tak ambil tahu pun tentang Alexa Ranking ni.. Tapi bila tengok blog lain sibuk bercerita tentang Alexa Ranking.. Teringin juga nak turunkan Alexa ranking ni.. ;)
    Anuar recently posted…Sebahagian Besar Rakyat Malaysia di bebani Hutang Rumah dan KeretaMy Profile

  3. budak felda says:

    blog BF pun alhamdulilah ada la skit penurunan tu hehehe
    budak felda recently posted…uncleseekers.blogspot.com kini hidup kembali.My Profile

  4. Nak kata penting sgt, taklah…tp seronok bila tgk dia makin turun…

    Tp, mmg kalau nak betul2 turun, satu hari satu entri…mesti cepat turun punya… =)
    hafizmd recently posted…Oh! Ayam Panggang…My Profile

  5. Blog sy masih jauh kebelakang…. :(

  6. happy bila alexa rank menurun…
    kl nak cr pengiklanan pun blh tawarkan harga up dgn kelebihan alexa yg comel..hee
    cik tom recently posted…Komik Lawak Kampus Kompilasi Mantap!My Profile

  7. jadi..sila komen banyak-banyakkkk hari-hari.. :)
    titan recently posted…Aku dan Cello aku..My Profile

  8. dalam proses utk on blik projek review alexa ni…tunggu..hehe
    Jebeng Otai™ recently posted…Exploitasi Kanak-Kanak Dalam Iklan Cegah MerokokMy Profile

  9. Yaa penting kot..sebab nk menunjukkan kemajuan blog itu sendiri…
    Hafizul recently posted…Terima Kasih Cik TomMy Profile

  10. Aku nyer skg sejak tuka domain ni jatuh kaw2…la ni ada la dlm 500++K kot….
    yas recently posted…CONTEST EYRIQAZZ VS DENAIHATIMy Profile

  11. sy tak pentingkan pun..sb sy belog kerna minat dan ada masa berani sy katakan sy blh updte blog.klu tak der masa paham2 sy bz agaknya he..
    suri recently posted…Sedum Part IIIMy Profile

  12. sesetangh blog pentinkan kedua2 skli..sb ada benda tu blh bt depa naik smgnat nak berblog heee..
    suri recently posted…My Birthday Giveaway 2012My Profile

  13. Saya tak tahu sangat fungsi alexa pagerank ni…tapi satu kepuasan kalau melihat alexa ni naik dari minggu ke minggu
    daddydee recently posted…Real SuperheroMy Profile

  14. sebelum nih pun tak ambik berat sgt pasal Alexa nih…tapi bila dah ada improvement membuatkan kita makin seronok utuk berblog…:)

    wah blog Hatiputera nih boleh tahan hebat nyer yer…bagus2…;)
    papa mifz recently posted…Balik-Balik Kasut Yang Sama JerMy Profile

  15. Update blog dan BW boleh turunkan alexa ranking tu…lain cara tak ada rasanya.
    azman recently posted…Kurnia Insurans One Touch – Aplikasi AndroidMy Profile

  16. Bro Framestone says:

    Alexa rank penting terutamanya untuk pengiklanan.

    Bukannya pengiklanan banner. Tapi lebih kepada advertorial. Macam ranking dan branding blog bro, bro mampu demand dari RM500 – RM1000 untuk satu advertorial

  17. tapi bro. memang banyak klien nak tengok details laman kita. nak land kan satu projek memang susah. kena double work. kami pun jenuh dapatkan few ads. alhamdulillah dengan ranks kami macam bro, dapat juga projek satu dua. bolehlah. yg penting macam ciktom cakap. alexa comel. advert pun comel hehe. klien pun comel thnks share.

  18. Bagus bener mas bri nilai alexanya, ternyata sering update bisa memperlangsing alexa baru tahu deh sekarang
    nice :)
    Ramzi recently posted…Cara Membuat / Memasang Rating Bintang Rich Snippet Google di BloggerMy Profile

  19. Mestilah penting, penaja juga melihat alexa ranking ni sebagai rujukan tentang populariti sesebuah blog.

  20. Apa cara paling senang nak turunkan angka alexa ni?
    yusri recently posted…Wordless Wednesday #26 – Layang-layang Terbang MelayangMy Profile

  21. em… apa pasti kalau alexa kecil, tampil di halaman pertama ea??

  22. amat penting bagi sesetenggah blogger

    HAKIM | Offical Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge