Apa Pentingnya Alexa Ranking?

Penting sangat ke alexa ranking pada sesebuah blog. Ini persoalan yang selalu bermain difikiran sejak mula berblogging. Semenjak menyertai contest seo eyriqazz vs denaihati , Blog ini menunjukkan penurunan alexa ranking ke tahap yang lebih baik global 166,188 dan malaysia 1,042.

Sesetengah pendapat mengatakan kedudukan alexa ranking yang rendah boleh menjadi faktor kepada sesetengah pengiklan untuk membuat iklan di sesuatu blog, tetapi bukanlah penentu untuk sesebuah artikel itu untuk berada di muka depan google. sejauh mana kebenarannya belum aku ketahui lagi. Manakala sesetengahnya lebih mementingkan page ranking daripada alexa ranking. Terdengar jugak khabar angin mengatakan google akan update PR pada bulan julai ini.

Untuk menurunkan alexa ranking ini ialah selalu meng”update” secara berkala paling tidak pun satu hari satu artikel. Disamping itu dengan cara blogwalking, komen di blog blogger lain pun menjadi satu faktor kepada penurunan tersebut.
Pendapat korang bagaimana? Penting ke Alexa Ranking tu?

REVIEW BLOG HATIPUTERA Kalau sudi,,,

Comments

  1. suri says

    sy tak pentingkan pun..sb sy belog kerna minat dan ada masa berani sy katakan sy blh updte blog.klu tak der masa paham2 sy bz agaknya he..
    suri recently posted…Sedum Part IIIMy Profile

  2. says

    Alexa rank penting terutamanya untuk pengiklanan.

    Bukannya pengiklanan banner. Tapi lebih kepada advertorial. Macam ranking dan branding blog bro, bro mampu demand dari RM500 – RM1000 untuk satu advertorial

  3. says

    tapi bro. memang banyak klien nak tengok details laman kita. nak land kan satu projek memang susah. kena double work. kami pun jenuh dapatkan few ads. alhamdulillah dengan ranks kami macam bro, dapat juga projek satu dua. bolehlah. yg penting macam ciktom cakap. alexa comel. advert pun comel hehe. klien pun comel thnks share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge